Den usminkede sannhet

Importen av sminke, kremer, dufter og toalettartikler økte med hele 19 prosent i fjor. Og i følge bransjen er det småjenter på 11-12 år som står for det meste av økningen. Purunge jenter bruker store summer på eksklusiv sminke og de dyreste duftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dagens Chanel-bruker er skolejenter på 15- 16 år, sier markedssjef Kari Stensaas i Engelschiøn Marwell Hauge. Hun sier dyr godlukt og eksklusiv sminke er blitt en del av ungdommens påkledning.

Makeupproduktene står for den største økningen.

- Satistikk viser at kundene blir yngre og yngre. Etterspørselen har aldri vært større. Jentene spør etter nyheter fra de kjente designerne. Glitter, gloss, neglelakk og maskara er mantra for jenter i 12-årsalderen. Også gutta begynner tidlig, men begrenser seg riktig nok til hårstyleprodukter og dufter, sier Stensaas.

Fem milliarder

Ifølget magasinet Trendforum, som refererer tall fra Statistisk sentralbyrå, tok norske importører inn 6900 tonn parfyme, toalettartikler, sminke og kremer i fjor. Det er 800 tonn mer enn i fjor. Importen av denne typen produkter økte med 18,6 prosent i forhold til 1999. Bare innen disse fire produktgruppene ble det importert varer for over en milliard kroner fra de største leverandørlandene.

- At omsetningen på makeup økte med 19 prosent i fjor, kan vi nok takke småjentene for, sier makeupartist Vanessa Rudjord i magasinet Elle.

- Alt i 11- 12-årsalderen begynner jentene å sminke seg, da har de lest glossy magasiner siden de var 10. Dagens 12-åringer er veldig motebevisste, sier Rudjord.

Fort voksne

- Det er ikke barndommen som blir kort, men ungdomstida som blir lang, sier barneforsker Marit Haldar ved Senter for kvinneforskning. Hun skriver doktorgrad om 12-åringers forestilling om familierelasjoner.

- Kanskje har ungdomsbegrepet aldri vært tilknyttet alder, det er snarere en livsstil. Nå spiser ungdomstida seg inn fra to kanter, alle vil være unge lenge. Ungdom forbindes med fleksibilitet og evne til forandring. En positiv merkevare som selger godt i det brede lag av folket, sier barneforskeren, som ikke er bekymret for ungjentenes sminkeiver:

- Barndommen er ikke tapt, den har bare et annet uttrykk.