Den utrolige historien om «virkelighetens Robin Hood»

Han har rømt fra fengsel i helikopter to ganger. Han har gitt millioner til de fattige. Dette er historien om hvordan den mest ettersøkte personen i Hellas ble en folkehelt.

Undersøkte: Politiet undersøkte helikopteret som ble brukt under den foreløpig siste flukten til Vassilis Paleokostas fra fengselet Korydallos i Athen. Foto: Scanpix/AP/PHASMA/ Mihalis Karayiannis
Undersøkte: Politiet undersøkte helikopteret som ble brukt under den foreløpig siste flukten til Vassilis Paleokostas fra fengselet Korydallos i Athen. Foto: Scanpix/AP/PHASMA/ Mihalis KarayiannisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slik innleder BBC sin omfattende reportasje om greske Vassilis Paleokostas som etter flere titalls bankran omtales som den greske Robin Hood.

Historien om Paleokostas virker nesten for utrolig til å være sann. Han vokste opp under enkle kår i den lille landsbyen Moschofyto i Trikala-regionen i Hellas. Siden har han ranet utallige banker, og rømt fra fengsel i helikopter - to ganger, skriver Wikipedia.

27 tyverier Som barn idoliserte han sin storebror Nikos, som seinere skulle bli hans medsammensvorne. Mellom 1979 og 1986 skal de to ha stått bak 27 tyverier.

I den samme perioden møtte han mannen som skulle vise seg å ha en stor innflytelse på Vassilis kriminelle liv. Costas Samaras, bedre kjent i Hellas som «Artisten», var en ung håpefull kriminell, som planlagte kompliserte brekk.

Saboterte politibiler Trioen som besto av Vassilis, broren Nikos og Samaras begynte å rane banker og gullsmeder. De var godt forberedt til sitt første brekk sammen.

- Vassilis klatret opp på toppen av en bakke og skøyt med en rifle for å få politiets oppmerksomhet. Men de hadde plassert en stor industriell ovn foran døren til politistasjonen, forteller den lokale politimesteren Dimitrios Gravanis til BBC.

Etter flere minutters kamp med å bryte seg ut av politistasjonen, var ranertrioen allerede godt i gang inne hos gullsmeden. Når politiet endelig kom seg ut hadde de tre guttene plassert spiker i veien som punkterte dekkene på politibilene.

Kjørte tanks gjennom fengselsmuren Gravanis gjorde det til sitt mål å fange brødrene, men det skulle vise seg å være så godt som umulig. Politimesteren forteller at Paleokostas var alt for populær blant lokalbefolkningen.

- Han delte ransutbyttet med de fattige. Han kunne be en bonde om å få slaktet en gris han skulle spise. I stedet for å betale 10 drakmer, ville han gi 1000.

I løpet av 80- og 90-tallet fulgte en rekke bankran og kidnappinger. Han ble arrestert i 1990 da han forsøkte å redde sin bror fra fengsel ved å kjøre en stjålet stridsvogn gjennom fengselsmuren. Under ett år senere klarte han å rømme.

Returnerte stjålet bil I 1992 gjennomførte de tre sitt mest kompliserte bankran så langt. Banken i den lille byen Kalambaka ligger bare et steinkast unna politistasjonen. På under tre minutter stakk de av med nærmere fire millioner kroner. Med politiet i hælene fant Vassilis ut at han skulle kaste store mengder kontanter ut av bilvinduet. Folkemengdene flokket til gatene, og politiet var sjanseløse.

Den dag i dag er det fortsatt tidenes største bankran av kontanter i gresk historie.

FLUKT: Dette bildet, fra en amatørvideo, viser helikopteret i det Vassillis Paleokostas og Alket Rizai rømmer fra Korydallos fengsel i Athen, for andre gang på få år.
FLUKT: Dette bildet, fra en amatørvideo, viser helikopteret i det Vassillis Paleokostas og Alket Rizai rømmer fra Korydallos fengsel i Athen, for andre gang på få år. Vis mer

I tida etter bankranet kom trioen seg rundt i en stjålet Nissan. Bilen ble senere levert tilbake, ferdig polert og med en god bunke kontanter under teppet, ifølge den lokale politimesteren.

Endret taktikk På midten av 90-tallet hadde bankenes økte sikkerhet ført til at Vassilis hadde sett seg nødt til å endre taktikk.

I desember 1995 kidnappet Paleokostas-brødrene den greske milliardæren Alexander Haitoglou. Løsepengekravet var på nærmere ti millioner kroner.

Haitouglou fortalte etter å ha blitt sluppet fri, at opplevelsen «ikke var så verst».

- Mine kidnapperes oppførsel var ikke ille i det hele tatt. Jeg var ikke redd på mine egne vegne. Faktisk så nøt jeg flere omfattende diskusjoner med dem, sa milliardæren.

- Han må ha skadet hodet sitt Vassilis klarte å holde seg unna lovens lange arm i mer enn tre år, før han ble arrestert i forbindelse med en bilulykke. Ifølge politiet var han «høy på narkotiske stoffer», noe som førte til bilulykken.

En skadd Vassilis tryglet sine redningsmenn om å ikke fortelle myndighetene hvem han var. I telefonen fra nødsentralen til politiet skal det ifølge BBC ha blitt sagt:

«Vi har en mann her som må ha skadet hodet sitt. Han tror han er den mest ettersøkte mannen i Hellas».

Vassilis ble dømt til 25 år bak murene. Etter seks år i fengsel, møtte han den albanske leiemorderen Alket Rizai. Sammen klekket de to ut en utspekulert fluktplan.

Vågal flukt 4. juni i 2006 kunne lyden av et helikopter høres over fengselet Korydallos. Nikos Paleokostas og en medsammensvoren hadde pekt en pistol mot nakken på en helikopterpilot, og truet ham til å fly mot fengselet. Nikos hadde bestemt seg for å redde sin bror.

Idet helikopteret landet i fengselsgården skrek piloten, «de har granater og eksplosiver», i et forsøk på å advare fengselsvaktene. Men Vassilis Paleokostas og den albanske leiemorderen løp til helikopteret, som lettet uten at et eneste skudd ble avfyrt.

DEN GRESKE ROBIN HOOD: Vassilis Paleokostas (i midten) passes på av politiet utenfor en rettsbygning i den greske byen Thessaloniki den 22. august 2008. Foto: Scanpix/AP/Nikolas Giakoumidis
DEN GRESKE ROBIN HOOD: Vassilis Paleokostas (i midten) passes på av politiet utenfor en rettsbygning i den greske byen Thessaloniki den 22. august 2008. Foto: Scanpix/AP/Nikolas Giakoumidis Vis mer

Et stykke nord for Athen landet helikopteret ved flere ventende motorsykler. De hadde kommet seg unna.

Ikke lenge etter ble både albanske Rizai og Nikos Paleokostas arrestert. Men Vassilis var fortsatt på rømmen. Han tok raskt opp sine gamle bedrifter.

12 millioner Euro I 2008 gjentok historien seg. Vassilis kidnappet milliardæren George Mylonas. Også han snakket varmt om sine kidnappere. Løsepengekravet som ble innfridd skal etter sigende ha vært på hele 12 millioner euro.

Offeret slapp fri, men ikke lenge etter fant politiet Vassilis i det samme huset som Mylonas hadde blitt holdt fanget.

Under rettssaken i 2009 samlet det seg en stor gruppe mennesker utenfor rettslokalene. Flertallet krevde at Paleokostas skulle frikjennes. Albaneren Rizai ble dømt til å sone 25 år i fengsel. Vasillis ble sendt til det samme fengselet i påvente av sin dom.

Gjentok flukten Den 22. februar skjedde det som ingen hadde trodd var mulig. Klokka 15.45 gikk alarmen. Et helikopter var på vei mot fengselet. En kvinnelig bekjent av Rizai kastet ned en taustige. Vassilis og Rizai kom seg om bord, mens de unnslapp skuddene fra fengselsvaktene, meldte greske medier.

Bensintanken på helikopteret ble imidlertid truffet, noe som førte til at helikopteret måtte nødlande kort tid etter. Men utrolig nok, hadde Vassilis klart å slippe unna igjen.

Jaget av CIA Etter sin tredje vellykkede fengselsflukt, havnet Vassilis øverst på listen til CIAs anti-terrorgruppe i Hellas. Gruppa er kjent som «De Usynlige».

Gruppa har gjennomført store aksjoner i deres stadige søk etter den greske Robin Hood. Allerede i mars i 2009 ble Rizai og kvinnen som hjalp til med flukten fra fengselet arrestert.

Vassilis Paleokostas, som nå er 48 år gammel, er fortsatt fri og i politiets søkelys. 

STOREBROR: Nikos Paleokostas hadde vært på rømmen i 16 år da politiet arresterte han. Foto: Scanpix/AP/Gresk politi
STOREBROR: Nikos Paleokostas hadde vært på rømmen i 16 år da politiet arresterte han. Foto: Scanpix/AP/Gresk politi Vis mer
TO GANGER: En gresk politimann holder vakt utenfor Korydallos fengsel i Athen, kort tid etter Vassillis Paleokostas og Alket Rizai klarte å rømme i helikopter fra det samme fengselet for andre gang på få år.  Foto: Scanpix/AP/Petros Giannakouris
TO GANGER: En gresk politimann holder vakt utenfor Korydallos fengsel i Athen, kort tid etter Vassillis Paleokostas og Alket Rizai klarte å rømme i helikopter fra det samme fengselet for andre gang på få år. Foto: Scanpix/AP/Petros Giannakouris Vis mer