FÅR DOMMEN: Retten fester ikke lit til Sadi Bugingo (47) sin forklaring om situasjonen i Rwanda før folkemordet. TEGNING: FEDOR SAPEGIN
FÅR DOMMEN: Retten fester ikke lit til Sadi Bugingo (47) sin forklaring om situasjonen i Rwanda før folkemordet. TEGNING: FEDOR SAPEGINVis mer

- Den uvitenhet han påberoper seg virker høyst påfallende og lite troverdig

Sadi Bugingo ble i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for sin deltakelse i folkemordet i Rwanda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En historisk dom ble i dag lest opp i Oslo tingretts sal 250. 

Sadi Bugingo, bosatt i Bergen, er dømt 21 års fengsel for å ha medvirket på drapet på et atort antall mennesker under folkemordet i Rwanda i 1994. 

Han anket dommen på stedet.

- Uskyldig Bugingo har hele tida hevdet at han var uskyldig, og har forklart at han ikke var til stede ved kommunehuset i Birenga, sykehuset i Kibungo og på det katolske bispedømmes eiendom i samme by. Retten fester ikke lit til Bugingos forklaring, og mener at han var tilstede på alle de tre stedene.

På disse tre områdene hadde tutsier søkt tilflukt fra Interahamwe-militsen, som sto bak massakre under folkemordet.

Under rettssaken har Bugingo forklart at han ikke kjente til konflikten mellom hutuer og tutsier i Rwanda, han har også forklart Interahamwe-militsen ikke gjorde forskjell på de to folkegruppene.

- Ikke troverdig Dette fester ikke retten lit til. Sakkyndig Hilde Nordbye, seniorrådgiver i Kripos, har forklart hvordan spenningen mellom hutuer og tutsier var økende og tydelig fram til folkemordet i 1994. 

- Dermed virker den uvitenhet tiltalte påberoper seg høyst påfallende og ikke troverdig, leser dommer Jonas Petter Madsø.

Bugingo, som er hutu, har også forklart at han er gift med en tutsi, og at han under folkemordet reddet flere tutsier.

Dommeren leser opp det flere vitner har forklart, at Bugingo hadde et forhold til Interhamwe-soldater som kom hjem til dem for å finne tutsier, og at det virket som soldatene hadde respekt for den tiltalte.

Mellomleder Han sier også at retten finner det bevist at Bugingo hadde et nært forhold til Interahamwe, og at han fungerte som mellomleder under folkemordet.

Ett av punktene i tiltalen er massakren ved kommunehuset i Birenga. Bugingo har forklart at han bare kjørte forbi kommunehuset en gang under folkemordet. Dette fester ikke retten lit til. 

Flere vitner har forklart at de har sett Bugingo ved kommunehuset under massakren, der rundt 1000 personer ble drept, men ingen så ham drepe noen.

- Ikke i tvil Dommeren sier at de ser på hans oppførsel som av kontrollerende karakter, at han iakttok drapene, og snakket med angriperne.

LESTE OPP: 
Dommer Jonas Petter Madso og meddommerne i Oslo tingrett leste opp dommen mot Sadi Bugingo i dag. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
LESTE OPP: Dommer Jonas Petter Madso og meddommerne i Oslo tingrett leste opp dommen mot Sadi Bugingo i dag. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Retten er ikke i tvil om at tiltalte var klar over hva som skulle skje, sier dommer Madsø.

Retten mener at han var tilstede for å påse at drapene ble gjennomført som planlagt, og at dette er medvirkning til drapene.

Sadi Bugingo ble altså dømt for å ha medvirket på drapet på minst tusen mennesker. Dommer Madsø sier i retten at det å finne et nøyaktig antall ikke vil spille noen rolle for skyldspørsmålet og straffeutmålingen, men det er beviselig over tusen personer det er snakk om, fordelt på de tre tiltalepunktene.

Retten finner ikke at tida som har gått siden folkemordet er formildende, på grunn av de særdeles skjerpende omstendighetene dette skjedde under, at Bugingo rømte fra landet og situasjonen i Rwanda i tida rundt folkemordet.