Den vakre hesten

Alm Svarten i dødens. Den gamle traver fortjener noen ord. Hester er kultur, ikke sant?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidenes norske kaldblodstraver ble avlivet 1. dag nyttår. Alm Svarten ble 27 år gammel. Eier og oppdretter, Knut Gudbrand Alm på Jaren.

Alm Svarten er den eneste «idrettsutøver» på fire bein som har mottatt en kulturpris. Fortjent? Selvsagt.

Men travsporten er en tradisjonell form for gamblerkultur som vi kan like og sterkt mislike. Stikk for eksempel innom Bjerke travbane på en tilfeldig onsdag:

Her vil du møte så vel torpedoer som forretningsmenn, bomser, hvitvaskere, skuespillere, skurker, journalister, blikkenslagere, korrekturlesere, murere, drankere, drosjekusker, damer og herrer fra nesten alle samfunnslag. Miljøet er hardbarket. Meldingene sitter løst og det omsettes for millioner av svarte og hvite kroner.

Jeg har aldri vært bitt av travets iboende galskap, men jeg vokste opp med en far som i en periode hadde stambord på Bjerke. Og som spilte seg fra sans og samling i kjølvannet av Scott Protector og Karsten Buer.

En av favoritthestene til fatter’n var Alm Svarten sammen med Rex Rodney da. Svarten hanket inn 184 seirer på 388 starter. En banker blant bankere. Han ble kjørt av 27 forskjellige kusker blant annet den store mester, Ulf Thoresen. Kusken som har fått et eget dikt signert en annen stor mann, lyrikeren Harald Sverdrup.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer