Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den vakre hesten

Alm Svarten i dødens. Den gamle traver fortjener noen ord. Hester er kultur, ikke sant?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidenes norske kaldblodstraver ble avlivet 1. dag nyttår. Alm Svarten ble 27 år gammel. Eier og oppdretter, Knut Gudbrand Alm på Jaren.

Alm Svarten er den eneste «idrettsutøver» på fire bein som har mottatt en kulturpris. Fortjent? Selvsagt.

Men travsporten er en tradisjonell form for gamblerkultur som vi kan like og sterkt mislike. Stikk for eksempel innom Bjerke travbane på en tilfeldig onsdag:

Her vil du møte så vel torpedoer som forretningsmenn, bomser, hvitvaskere, skuespillere, skurker, journalister, blikkenslagere, korrekturlesere, murere, drankere, drosjekusker, damer og herrer fra nesten alle samfunnslag. Miljøet er hardbarket. Meldingene sitter løst og det omsettes for millioner av svarte og hvite kroner.

Jeg har aldri vært bitt av travets iboende galskap, men jeg vokste opp med en far som i en periode hadde stambord på Bjerke. Og som spilte seg fra sans og samling i kjølvannet av Scott Protector og Karsten Buer.

En av favoritthestene til fatter’n var Alm Svarten sammen med Rex Rodney da. Svarten hanket inn 184 seirer på 388 starter. En banker blant bankere. Han ble kjørt av 27 forskjellige kusker blant annet den store mester, Ulf Thoresen. Kusken som har fått et eget dikt signert en annen stor mann, lyrikeren Harald Sverdrup.

For hester er og blir kultur. Spør hvilken som helst cowboymusiker, poet, forfatter eller maler og de vil garantert snakke varmt om hestens mytiske storhet, trausthet, vennskap og klokskap.

Skal du få med deg kun et eneste maleri av en hest, anbefales Frederic Remingtons «Last March». Dette kan beskues på Frederic Remington Art Museum i Ogdensburg, New York.

Tidsskriftet «American Art News» skrev dette etter utstillingen «Exhibtion Now» i 1906:

«Sterkt og vemodig er bildet ’Last March’ som viser en utslitt hest som sleper seg gjennom et snødekt prærielandskap på sine livstrøtte lemmer, mens den blir forfulgt av fire sultne ulver, mot den sikre død.»

«Alle de vakre hestene» av Cormac McCarthy anbefales som et inngangstrav til McCarthys særegen forfatterskap og grensetrilogi.

Det gjør jo heller ingenting om du også leser om igjen boka «Ut og stjæle hester» av Per Petterson. Filmen «They shoot horses, don’t they?» fra 1969 er også en kultklassiker sammen med Robert Redfords «The Horse Whisperer». Da er det på tide å runde av med softrock signert bandet America og debutsingelen fra 1972 «A horse with No Name».

Proo: Alm Svarten satte verdensrekord som 5-åring på svenske Solvalla på 1.23.0 som han seinere forbedret kraftig. Alm Svarten debuterte i 1984. Travet sitt siste løp i 1995. Kaldblodshelten hadde han kjørt inn nærmere 10 millioner kroner.

Fjerde løp. Utvendig. 1.21.5. Vi lyser fred over verdens beste kaldblodshest som nå ligger gravlagt på hjemgården Majorsalm på Hadeland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media