FENGSELSØY: I en årrekke var Isla Coiba hjem for et beryktet fengsel der alt fra drapsmenn til politiske motstandere av diktator Manuel Noriega satt bak lås og slå. BBC beskriver det som en øy med krokodiller på strendene, haier i det asurblå vannet og giftige slanger i jungelen. Foto: NTB Scanpix
FENGSELSØY: I en årrekke var Isla Coiba hjem for et beryktet fengsel der alt fra drapsmenn til politiske motstandere av diktator Manuel Noriega satt bak lås og slå. BBC beskriver det som en øy med krokodiller på strendene, haier i det asurblå vannet og giftige slanger i jungelen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den vakre paradisøya skjuler en mørk fortid. Hit ble «Los Desaparecidos» sendt for å bli glemt

Umulig å rømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Isla Coiba utenfor kysten av Panama ser ut som et veritabelt paradis med lang hvite strender og glassklart vann, men den idylliske stillehavsøya skjuler en overraskende mørk hemmelighet.

I en årrekke var øya hjem for et beryktet fengsel der alt fra drapsmenn til politiske motstandere av diktator Manuel Noriega satt bak lås og slå.

BBC beskriver det som en øy med krokodiller på strendene, haier i det asurblå vannet og giftige slanger i jungelen. Et sted det var umulig å rømme fra og et sted folk ble sendt for å bli glemt.

Det er kanskje ikke uten grunn at fangene som satt her bare ble referert til som «Los Desaparecidos» - De savnede.

FENGSEL: En av de iste innsatte på Isla Coiba abbildet i 2003. Kort tid etter ble fengselet stengt. Foto: AP Photo/Kathryn Cook/NTB Scanpix
FENGSEL: En av de iste innsatte på Isla Coiba abbildet i 2003. Kort tid etter ble fengselet stengt. Foto: AP Photo/Kathryn Cook/NTB Scanpix Vis mer

Les også: Fengselet vaktene ikke tør gå inn i

Seriemorder Den 30. desember 1989 tok amerikanske tropper kontroll over øya. Synet som da møtte dem var, ifølge en artikkel i New York Times, skremmende.

700 av de 904 fangene som var registrert på øya ble gjort rede for. De fleste av dem vandret fritt rundt da vaktene hadde gitt opp å holde dem stengt inne i det nesten 100 år gamle fengselet.

De fant også 40 vakter fra Noriegas militær som holdt klokelig avstand fra resten av fangene på den 500 kvadratkilometer store øya. En av fangene de kom over måtte det seks amerikanske soldater til for å overmanne.

- Han var her fordi han hadde drept fem personer på fastlandet. På sin første dag her drepte han tre medfanger under en krangel om mat. Han kvalte dem, sier major Buckingham til avisa.

NASJONALPARK: I dag er Isla Coiba en del av en større nasjonalpark, og er en del av UNESCOs verdensarvliste. For å bevare den urørte naturen tillater ikke myndighetene at det er mer enn 60 turister som overnatter der. Foto: AP Photo/Kathryn Cook/NTB Scanpix
NASJONALPARK: I dag er Isla Coiba en del av en større nasjonalpark, og er en del av UNESCOs verdensarvliste. For å bevare den urørte naturen tillater ikke myndighetene at det er mer enn 60 turister som overnatter der. Foto: AP Photo/Kathryn Cook/NTB Scanpix Vis mer

Les også: Seks av verdens verste fengsler

Flere forsvant Selv om menneskerettighetsgruppene ikke kan si at de har noen registrerte dødsfall på fengselsøya, kunne flere av fangene fortelle at så ikke var tilfellet.

Flere fanger ble ledet bort om natten av fengselsvokterne og ble aldri sett igjen. Andre orket ikke mer og tok sine egne liv. Det er også beretninger om omfattende tortur, og de amerikanske styrkene fant flere instrumenter på øya som støttet disse historiene.

Først 15 år etter at amerikanerne inntok øya ble fengselet offisielt stengt, og den siste fangen fraktet vekk.

I dag er Isla Coiba en del av en større nasjonalpark, og er en del av UNESCOs verdensarvliste. For å bevare den urørte naturen tillater ikke myndighetene at det er mer enn 60 turister som overnatter der.

ADX Isla Coiba er ikke det eneste fengselet det ble regnet som umulig å rømme fra. Et annet er ADX i USA - et slags Alcatraz i Rocky Mountains hvor USAs «aller verste» sitter bak lås og slå.

AVSLØRINGER: Fengelssystemet i USAs brudd på lover og regler, for ikke å snakke om menneskerettigheter, har lenge vært fullstendig skjermet for offentligheten. Men i en lang kjede av tilfeldigheter, dokumentert i en artikkel av New York Times, står nå det føderale fengelsbyrået overfor et søksmål som kan komme til å endre måten fanger med psykiske lidelser soner på for alltid. Foto: Google Earth
AVSLØRINGER: Fengelssystemet i USAs brudd på lover og regler, for ikke å snakke om menneskerettigheter, har lenge vært fullstendig skjermet for offentligheten. Men i en lang kjede av tilfeldigheter, dokumentert i en artikkel av New York Times, står nå det føderale fengelsbyrået overfor et søksmål som kan komme til å endre måten fanger med psykiske lidelser soner på for alltid. Foto: Google Earth Vis mer

Norman Carlson, en tidligere føderal fengselssjef, beskrev klientellet der som «en veldig liten del av fangepopulasjonen som ikke viser noen form for respekt for menneskelig liv».

Blant fangene som har permanent adresse her er Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric RandolphZacarias MoussaouiTerry NicholsVincent BascianoCharles HarrelsonMichael SwangoLarry Hoover og Robert Hanssen.

Også Thomas Silverstein sitter her. Mannen som i 1983 tok livet av fengselsbetjent Merle Clutts og med det fikk det føderale fengselsbyrået til å innføre Supermax-fengselet i Colorado.

«Petak» Fengselsøyer er heller ikke et nytt fenomen. Alcatraz utenfor San Francisco er kjent for de fleste, men russerne har også sin versjon.

På en liten øy kalt Ognennyj Ostrov i Nevozerosjøen omlag 400 kilometer nord for Moskva ligger høysikkerhetsfengselet Vologodskij Pyatak, eller bare «Petak». Et fengsel med lange tradisjoner.

Opprinnelig lå det bare et kloster på øya, men etter oktoberrevolusjonen i 1917 ble klosteret ombygd slik at det kunne holde «fiender av revolusjonen». Siden den gang har det holdt dissidenter, politiske motstander av regimet og etterhvert de verste forbyterne som soner livstidsdommer da dødsstraff ble avskaffet i 1997.

The Telegraph gjengir veldig strenge forhold. Det er ikke som i mange andre fengsel med utbredt vold og fyll, men det er bare fordi vaktene har stålkontroll på det hele. Fangene tilbringer 22-23 timer hver eneste dag på cella, og den resterende tiden står de i et luftebur. Som en av vaktene, Vasily Smirnoff sier.

- Om de graver så finner de bare vann, og om de forsøker å svømme blir de skutt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram