Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den vanlige nordmann liker å tro at ingen finner på noe tull i den ligaen, men av og til strekkes strikken langt

Teleanalytiker mener Telenor spiller på grensa i telekom-bransjen.

TELENOR-LEDELSEN: F.v tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef Sigve Brekke og tidligere styreleder Svein Aaser  under presentasjonen av Sigve Brekke som ny konsersjef i mai i år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TELENOR-LEDELSEN: F.v tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef Sigve Brekke og tidligere styreleder Svein Aaser under presentasjonen av Sigve Brekke som ny konsersjef i mai i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skriver VG at ingen av de tre kvinnene med mest erfaring i Telenor-ledelsen skal ha blitt kalt inn til intervju da selskapet ansatte ny konsernsjef i mai i år.

Bare dager etter ansettelsen sa styreleder i Telenor, Svein Aaser, følgende på NRK Kveldsnytt  «Vi hadde med oss i sluttrunden både kvinner og menn fra både innland og utland».

Teleanalytiker i Norsk Telecom, Tore Aarønæs, mener situasjonen er uheldig for Telenor.

- Det er uheldig for et selskap mange mener er nesten vårt. Dette blir trukket fram i kategorien muligens urent trav, og slikt burde ikke skje, sier Aarønæs til Dagbladet.

- Godt kvalifiserte Etter det VG erfarer skal Aaser samme dag som intervjuet ha ringt administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen. Hun skal ha oppfattet samtalen som en oppfordring på at hun skal ut offentlig og si at hun var en del av ansettelsesprosessen. Hun oppfattet at dette ikke var sant, og nektet ifølge VG å gå ut med det.

- Det er spesielt hvis noen har fått beskjed om å si A, dersom B var det som virkelig skjedde, sier Aarønæs.

Aarønæs sier han både kjenner Berit Svendsen og tidligere konserndirektør og styreleder i Telenor Norge, Kristin Skogen Lund som svært dyktige.

- Du skal være ganske dristig hvis du påstår de to ikke er kvalifiserte. Men det blir en gjettekonkurranse å si hvordan de har vurdert kandidatene. Det er ikke Telenor-spesifikt at mange kniver om toppjobber, sier han.

«Lex Telenor» Aarønæs peker på at Telenor er et internasjonalt selskap som konkurrerer i flere markeder med tøff konkurranse og at de derfor ofte kan «kjøre opp mot grensa».

TELEKOM-EKSPERT: Tore Aarønæs. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TELEKOM-EKSPERT: Tore Aarønæs. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- De kjører opp til grensa og litt over. Det er ikke bare i Telenor og telekom det skjer, men det koster å spille i eliteserien. Av og til kjører man løpet, og går det så går det. Det er ikke helt bra, sier Aarønæs.

- Det er muligens uheldig for et selskap mange mener er nesten norsk, men Telenor er ikke lenger hovedsakelig et selskap i Norge. Det er ute i verden utfordringene står, og Telenor må tilpasse seg kartet, noe de er gode til, sier han.

Aarønæs sier han har hørt begrepet «Lex Telenor» (Telenors lov) både internt og eksternt.

Telenor hadde flere konflikter i Norge også før de ble et internasjonalt selskap. Nå står Telenor blant annet overfor undersøkelser fra EFTAs overvåkningsorgan ESA i tillegg til Vimpelcom-saken der både nåværende og tidligere Telenor-ledere er kalt inn til kontrollhøring på Stortinget.

- Mange nordmenn synes Telenor må ha med seg de norske verdiene når de er i utlandet, og det er ingen som er uenig i det. Telenor er et firma der staten er en stor eier og bør i utgangspunktet ha en plettfri vandel.

- Spørsmålet er om det er en del av bedriftskulturen i Telenor å kjøre opp mot grensa. Hadde du spurt ti på gata innenfor telekombransjen om dette, tror jeg de ville sagt ja på dette spørsmålet. For å klare konkurransen må man være tett opp til grensa, og det er flere eksempler på det. Den vanlige nordmann liker å tro at ingen finner på noe tull i den ligaen, men av og til strekkes strikken langt, sier Aarønæs.

Alvorlig Næringsminister Monica Mæland ba Telenor om å lete spesielt etter en kvinner i jakten på ny konsernsjef.

Hun sier i dag at hun ble informert om at det var en grundig og bred prosess og at de lette etter folk av begge kjønn både i Norge og internasjonalt.

- Det er alvorlig hvis det viser seg at ingen kvinner var med i sluttrunden av prosessen fram mot å finne ny konsernsjef, skriver Mæland i en e-post til Dagbladet.

Mæland hadde i august et møte med alle de 28 styrelederne i Nærings- og fiskeridepartementets portefølje og styrelederne i Statoil og Kommunalbanken om likestilling og mangfold. Her deltok også tidligere styreleder i Telenor, Svein Aaser.

- Hensikten med møtet var å klargjøre statens forventninger til selskapenes arbeid med mangfold og likestilling, drøfte styrets rolle og ansvar på dette området og at styrelederne skulle dele erfaringer og lære av hverandre, sier Mæland.

Redaktør for Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, sa til Dagbladet tidligere i dag at saken er udramatisk.

- Dette er helt udramatisk. Ved enhver ansettelse er det folk som noen mener bør få jobben, som ikke engang blir intervjuet, sier  Magne Lerø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media