Den vanskelige tilliten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tillitsbygging er stikkordet for president Barack Obamas nye strategi i Afghanistan. «Operasjon sverdslag» i Helmand-provinsen, der 4000 amerikanske marinesoldater er involvert, har som mål å jage Taliban ut av området, samtidig som man skal bygge opp et godt forhold til sivilbefolkningen. Det blir ingen lett oppgave.

Snart åtte år etter den amerikansk-ledede invasjonen i Afghanistan bør det være klart for alle at afghanerne ikke setter pris på å bli invadert, noe også historien helt fra oldtida viser. Det hjelper ikke så mye at den NATO-dominerte ISAF-styrken har preisdent Hamid Karzais fulle støtte, fordi afghanere flest heller ikke har så stor tillit verken til ham eller til regjeringen hans i Kabul. I Helmand-provinsen har befolkningen tradisjonelt ikke latt seg styre fra den afghanske hovedstaden. Det er det amerikanerne nå håper å gjøre noe med, halvannen måned før presidentvalget i Afghanistan.

Men skepsisen er stor blant Helmands innbyggere. Regjeringen blir sett på som korrupt, svak og handlingslammet, de amerikanske soldatene blir betraktet som vantro. Helmand består stort sett av pashtunere, befolkningsgruppa som også Taliban tilhører. Selv om Taliban på langt nær er elsket av folk flest, er islamistorganisasjonen for mange det beste av to onder.

Bilder som sendes ut fra Helmand i disse dager, viser amerikanske soldater i prat med stammeledere og vanlige folk. På overflaten ser det gemyttlig ut. Men man bør ikke la seg lure. Tilliten mangler, og den kan det kanskje bli umulig å bygge opp. Trolig hjelper det heller ikke så mye at amerikanerne sørger for å opprette nye lokale råd i byer og landsbyer de inntar. Hvor lojale vil de lokale lederne være i et land der det å skifte allianser er en legitim del av den politiske kulturen? Og hvor mye er spill for galleriet?

USAs president skal ha ros for at han forsøker, men han burde lært av historien at afghanerne vil styre seg selv, både nasjonalt og lokalt.