Den vanskelige ulykken

Dessverre vil trolig jakten på spøkelser i Mehamn fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I over 20 år har pårørende, konspirasjonsteoretikere og journalister jaktet på spøkelser i kjølvannet av Mehamn-ulykken.

Tragedien 11. mars 1982 kostet 15 mennesker livet. Og det er rett og rimelig at en slik ulykke blir gransket så langt som mulig. Få ulykker har blitt gransket så mange ganger som denne.

Nekter å tro

Mehamn er blitt ulykken det har vært vanskelig å akseptere. Til tross for at to havarikommisjoner, en kommisjonsrapport, samt en stortingsoppnevnt granskningskommisjon har kommet fram til samme konklusjon - at Twin Otteren LN-BNK styrtet for egen maskin - varsler de gamle kritikerne nok en gang omkamp. De er skuffet over konklusjonen. Men selv en skuffende konklusjon kan være riktig.

Kritikerne virker fast bestemt på at Forsvaret står bak en gedigen internasjonal dekkoperasjon for å skjule at to britiske Harrier-fly drev ulovlig «cowboy»-flygning i den norske selvpålagte forbudssonen, og at et av disse krasjet med Twin Otter-flyet fra Widerøe.

Personlig engasjement

Påstandene førte til at en utvidet havarikommisjon foretok ny gransking i 1987. Men nye påstander om jagerfly resulterte i en ny granskningsrapport i 1997. Så blusset de samme konspirasjonsteoriene opp igjen i 2002, og resulterte i den fjerde granskingen som i tirsdag konkluderte - og umiddelbart blir angrepet av kritikerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer