- Den var designet for ikke å knekkes så lett

Selv ikke etteretningsbyrået klarer å knekke brevdue-koden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå tre uker siden Davis Martin fra Surrey i England fortalte om brevduen han fant i 1982 - som bar på en «topphemmelig» beskjed fra andre verdenskrig festet til foten, da han renoverte hjemme.

Fortsatt sliter ekspertene ved etteretningsbyrået GCHQ, som har fått i oppgave å knekke den over 70 år gamle koden, med å finne ut nettopp hva beskjeden sier, skriver BBC.

- Designet for ikke å knekkes På lappen, som var festet til duas fot, var det skrevet «Pigeon Service» - sammen med 27 håndskrevne koder.

Den klarer ikke byrået å knekke.

- Den var designet for ikke å knekkes så lett, mener BBCs Gordon Corera.

Han sier koden som var festet til duas fot, uten hjelp fra publikum, kanskje aldri blir løst.

- Det finnes to teorier for hvordan beskjeden er laget. Den ene er ved å bruke en såkalt engangskode, en teknikk hvor man brukte helt tilfeldige koder, og ved å holde fasiten helt hemmelig - så var koden uløselig for andre.

- Uten den er det kanskje umulig Hans andre teori vil heller ikke være enkel å knekke.

- Den andre teorien er at det fantes en spesialistkode-bok, laget for én spesiell operasjon under andre verdenskrig, hvilket lot folk utveksle meldinger veldig raskt. Dersom den tekstboka er ødelagt er det heller ikke sikkert at vi kan løse koden. Uten informasjon som hvem senderen og mottakeren var, når den ble sendt, og duas eksakte identitet, er det kanskje umulig å finne ut hva koden betyr, sier han.

Han ber eventuelle due-eksperter melde seg, slik at de kan knekke koden.

KLARER IKKE KNEKKE KODEN: Ifølge BBC sliter etteretningsbyrået GCHQ med å knekke brevdue-koden fra andre verdenskrig, som en eldre mann fra Surrey i England fant i pipa si da han renoverte i 1982. Skjermdump: Reuters / DBTV
KLARER IKKE KNEKKE KODEN: Ifølge BBC sliter etteretningsbyrået GCHQ med å knekke brevdue-koden fra andre verdenskrig, som en eldre mann fra Surrey i England fant i pipa si da han renoverte i 1982. Skjermdump: Reuters / DBTV Vis mer

- De lurer derfor på om det finnes noen der ute som jobbet med duer under andre verdenskrig, noen som jobbet brevdue-kommunikasjon, sier Corera.

Det har, helt siden dua ble funnet, vært spekulert i om meldingen kan knekkes eller ei.

- Noen som prøver å lure oss? - Vi hadde egentlig ingen håp om at vi skulle finne ut hva meldingen betydde - fordi slike koder ble konstruert slik at kun sender og mottaker skulle forstå hva det sto, uttalte Tony til BBC i da senteret mottok koden.

- Du er sikker på at det ikke bare er en kylling fra Tesco (britisk dagligvarekjede, red. anm) - og at noen prøver å lure oss? spør programlederen.

- Nei, de virker ganske sikre på at det er en ekte beskjed, og at den er fra andre verdenskrig, sier Corera.

FANT BREVDUE I PEISEN: Da Davis Martin fra Surrey i Englando oppdaget en brevdue med et «topphemmelig» brev fra andre verdenskrig, ba han etteretningsbyrået GCHQ om hjelp til å knekke den mystiske koden. Selv de sliter med å knekke koden, og ber nå om publikums hjelp. Skjermdump: Reuters / DBTV
FANT BREVDUE I PEISEN: Da Davis Martin fra Surrey i Englando oppdaget en brevdue med et «topphemmelig» brev fra andre verdenskrig, ba han etteretningsbyrået GCHQ om hjelp til å knekke den mystiske koden. Selv de sliter med å knekke koden, og ber nå om publikums hjelp. Skjermdump: Reuters / DBTV Vis mer