Den varme høsten gir gode avlinger i norsk landbruk

Forsker mener klimaendringene kan gi norsk landbruk store fordeler.

En varm og fin høst har gitt en fin vekstsesong, med store, tunge epler som resultat. Foto: Frank May / NTB scanpix
En varm og fin høst har gitt en fin vekstsesong, med store, tunge epler som resultat. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norsk landbruk kan glede seg over en svært rik kornhøst og gode prognosene for frukt- og grønt. Forsker mener klimaendringene kan gi norsk landbruk store fordeler.

Tidlig vår, men spesielt den varme høsten, nevnes blant årsakene til årets gode avlingene.

Ferske tall viser at Felleskjøpet har tatt imot over 505. 000.000 kilo korn. På samme tid i fjor var dette tallet i overkant av 423. 000. 000 kilo.

– Det vil si at vi totalt sett har tatt imot ca. 20 prosent mer korn i år enn på samme tid i fjor, som også var et godt kornår, opplyser kommunikasjonsrådgiver Cato Fagermoen til NTB.

Rekordvarme

De svært gode kornavlinger skyldes en blanding av en rekordvarm høst og mer effektiv tresking, ifølge Felleskjøpet.

– Høstekapasitet øker for hvert år som går og det er tresket svært store kornvolumer de siste ukene, opplyser Felleskjøpet i en pressemelding.

Også for frukt og grønt er prognosene bra.

– Høsten har vært fantastisk, og prognosene for grønnsaker som poteter, gulrot og løk er veldig bra. Både poteter og gulrøtter ligger an til et bedre år enn i fjor, og på høyde med 2014 som var et spesielt godt år, opplyser daglig leder Morten N. Andersen i Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer