Den veldige stillheten

Statsledere står i kø for å bukke for den røde keiseren i Beijing. Også vår egen utenriksminister bøyer nakken, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UTENRIKSMINISTER Jonas Gahr Støre hadde knapt rukket å lande i Beijing før han senket alle ambisjoner som gjelder menneskerettigheter. Skal man tro Støre må Kinas politiske ledelse være mer delikat og skjør enn Ming-porselen. Ifølge NRK sa Støre at resten av verden ikke må presse for hardt på for å kreve at menneskerettighetene i Kina bedres. Rett nok pekte han også på at disse rettighetene er universelle, men la til at vi må ha respekt for hvor Kina kommer fra og at det har skjedd framskritt. Ingen skal si at ministeren mangler press i buksa eller sølv i tunga.

UANSETT MOTIV er Støres uttalelser representative for den vestlige verdens nye og ærbødige holdning til den økonomiske kjempen i øst. I takt med en økonomisk vekst verden knapt har sett maken til, blir det stadig viktigere å ikke tråkke dragen på halen. Kina er i dag verdens fjerde største økonomi og kan om kort tid være nummer to. Det gjenspeiles i regjeringens Kina-strategi som bygger på tre prioriteringer: Fremme av norske næringsinteresser, klimapolitikken og utvikling av menneskerettigheter, rettferdig fordeling og en bærekraftig utvikling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer