REAGERER: - Jeg vil ha meg frabedt at vi på venstresiden som slåss for likeverd og likestilling skal bli sammenlignet med Quisling. En slik argumentasjon er farlig nær det terroristen mente. Og det er direkte ufølsomt overfor ofrene, sier SVs Snorre Valen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
REAGERER: - Jeg vil ha meg frabedt at vi på venstresiden som slåss for likeverd og likestilling skal bli sammenlignet med Quisling. En slik argumentasjon er farlig nær det terroristen mente. Og det er direkte ufølsomt overfor ofrene, sier SVs Snorre Valen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Den venstrevridde kultureliten i Norge er arvinger av Vidkun Quisling

Den islamkritiske forfatteren Bruce Bawer går knallhardt ut mot den norske politiske venstresiden i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Snorre Valen i SV reagerer skarpt:

- Ufølsomt overfor Utøya-ofrene, mener han.

Amerikanske Bawer har bodd elleve år i Norge, gitt ut en rekke bøker og er en av dem som det flere ganger blir henvist til i terrorsiktede Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

I desember kommer han med boka «De nye quislingene: Hvordan venstresiden har brukt massakren i Oslo til å kneble debatten om islam».

- Farlig nær terroristen Fra forhåndsomtalen på internettbokhandelen Amazon heter det blant annet at Bawer «påviser hvordan den venstrevridde kultureliten i Norge er blitt forsvarere av radikal islam. Videre at de er arvinger av Vidkun Quisling, den norske fascisten som administrerte Norge under naziregimets hæl».

- Jeg vil ha meg frabedt at vi på venstresiden som slåss for likeverd og likestilling skal bli sammenlignet med Quisling. En slik argumentasjon er farlig nær det terroristen mente. Og det er direkte ufølsomt overfor ofrene, sier Valen til NTB.

SV-representanten deltok aktivt i diskusjonen på sosiale medier om Bawers bok mandag.

- Ikke fruktbart Et av Bawers poeng er at venstresiden bruker terrorangrepet 22. juli til å stanse en kritisk debatt om islam. Synspunktet er beslektet med det Frp-leder Siv Jensen skrev i sin blogg der hun i forrige uke gikk til angrep på AUF-leder Eskil Pedersen.

- Det kan virke som om Pedersen forsøker å skremme folk fra å delta i en demokratisk og fri debatt om utfordringer landet står overfor, skrev Jensen og viste til uttalelser fra Pedersen om at Frp bidrar til å skape hatske holdninger mot innvandrere.

Frp-nestleder Per Sandberg sier til NTB at han ikke vil kommentere en bok han ikke har lest. Basert på bokas tittel, sier Sandberg:

- Det virker ikke som dette er et fruktbart innspill for en konstruktiv debatt og å sette politikk på dagsorden.

Lei knebling Valen beklager at innvandringsdebatten er blitt en diskusjon om ytringsfrihet.

- For noen er det nå blitt sånn at rasisme er greit bare det ikke fører til terror. Det er feil, det er hverdagsholdningene som må bekjempes. Men jeg tror mange er litt lei av å bli beskyldt for å ville kneble noen hver gang de er kritiske til de innvandringskritiske. Ikke i noen annen debatt finner du denne typen debatt. Om jeg for eksempel uttaler meg kritisk til et utspill i helsepolitikken fra Høyres Torbjørn Røe Isaksen, så ville han aldri finne på å beskylde meg for å ville kneble ham, sier Valen.

(NTB)