Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den verdenskjente piloten Quentin Smith (52)  fløy helikopteret som styrtet i Bergen

Fløy sitt eget helikopter. 

PILOTEN: Den verdenskjente, britiske piloten Quinten Smith, også kjent som «Captain Q», under et arrangement i Sussex i juni 2016. Foto: Nick Harvey / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
PILOTEN: Den verdenskjente, britiske piloten Quinten Smith, også kjent som «Captain Q», under et arrangement i Sussex i juni 2016. Foto: Nick Harvey / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var den verdenskjente piloten Quentin Smith som fløy helikopteret som styrtet i vannet onsdag kveld, skriver Bergensavisen.

Avisa skriver at de får bekreftet opplysningene fra kilder i både Norge og England.

52 år gamle Smith, også kjent som «Captain Q» var den første til å fly til både Nord- og Sørpolen.

Eier helikopterselskapet

Seinest i november i fjor delte Smith et bilde av seg selv sittende på helikopteret som styrtet ved Sandviken.

Piloten eier det britiske selskapet HQ Aviation, som helikopteret som styrtet onsdag tilhører.

52-åringen skal være en svært erfaren pilot og er to ganger verdensmester i «Helicopter Aerobatics World Champion», skriver avisa.

Han har vært pilot siden han var 17 år, og ifølge Daily Mail begynte han å fly som femåring.

Helikopteret som styrtet i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
Helikopteret som styrtet i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer

Én person kritisk skadd

Vest politidistrikt har frigitt en video som viser helikopterstyrten i Bergen onsdag kveld. Et løst trekk som traff rotoren var trolig årsaken til ulykken.

Helikopteret styrtet da det forsøkte å lande om bord på yachten «Bacarella». Båten er registrert i skatteparadiset Caymanøyene.

Hvem som eier yachten «Bacarella», er ikke kjent, annet enn at den står oppført på det Hong Kong-registrerte selskapet Fancy Style Investments, ifølge Baltic Shipping.

Det var tre personer ombord i helikopteret, og alle er trolig britiske statsborgere. En 57 år gammel mann er fortsatt innlagt på Haukeland universitetssjukehus med kritiske skader, mens de to andre, Quentin Smith (52) og en 63 år gammel mann, er skrevet ut.

Dagbladet har vært i kontakt med det Bergensavisen skriver at er Smiths advokat, Svein Aage Valen. Han ønsker ikke å kommentere saken. Dagbladet har også vært i kontakt med HQ Aviation, som ikke ønsker å kommentere saken.

Havarikommisjonen publiserte i dag en uttalelse i forbindelse med sin egen undersøkelse av ulykken.

«Fartøysjefen har forklart at han oppdaget trekket som kom opp mot helikopteret og at han forsøkte å løfte helikopteret unna ved å stige. Trekket traff likevel rotordisken. Deretter synes helikopteret å ha kommet ut av kontroll. Det roterte om sin egen akse og fortsatte bakover bort fra yachten før det traff sjøen med halen først. Fartøysjefen aktiverte helikopterets nødflytemidler slik at det ikke sank. Videre kom en båt fra Redningsselskapet raskt bort til helikopteret. Til sammen medvirket dette til at de tre om bord ble berget opp fra vannet etter kort tid», sto det blant annet i uttalelsen.

(Dagbladet/NTB)

HER STYRTER HELIKOPTERET: Vest politidistrikt har frigitt vitne-videoer av helikopter-ulykken i Byfjorden i Bergen onsdag 10. mai. Video: Knut Farestvedt / vitne via politiet Vis mer