Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-krasj på New York-børsen

Den verste børsdagen for et selskap noensinne

Facebook-gründer Mark Zuckerberg gikk torsdag fra å være nummer fire til nummer seks på lista over verdens rikeste.

NEDTUR: Facebook-gründer Mark Zuckerberg tapte enorme summer på børsen torsdag. Foto: REUTERS/Stephen Lam
NEDTUR: Facebook-gründer Mark Zuckerberg tapte enorme summer på børsen torsdag. Foto: REUTERS/Stephen Lam Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Allerede onsdag begynte Facebook-aksjen å stupe etter en halvårsrapport som skuffet investorene. Torsdag ble enda verre for selskapet på New York-børsen.

HØRING: Facebook-gründer Mark Zuckerberg møtte til høring i energi- og handelskomiteen i Representantenes hus i USA, der han ble spurt om Cambridge Analytica-skandalen. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

Aksjen falt med 19 prosent da selskapet advarte om at inntektsveksten ville bremse fordi de skulle legge mer vekt på brukernes personvern. Dermed forsvant 119 millarder dollar (om lag 975 milliarder kroner journ.anm.) i markedsverdi. Det er det største tapet på én dag for noe selskap på børsen i New York, melder Thomson Reuters, ifølge CNN.

For grunnleggeren og sjefen for selskapet, Mark Zuckerberg førte aksjefallet til at hans formue sank med 16 milliarder dollar (om lag 131 milliarder kroner). På Forbes´ liste over verdens rikeste falt han dermed fra en fjerdeplass til en sjetteplass.

Personvern-skandale

Facebook har vært under et massivt press både i USA og resten av verden etter Cambridge Analytica-skandalen. Skandalen var en avsløring av hvordan det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica hadde samlet inn personopplysninger fra så mange som 87 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til Donald Trumps valgkampstab og ble også brukt av brukere i Russland til å spre feilinformasjon under valgkampen i 2016.

Siden har Facebook varslet at de vil forbedre folks personvern, men at dette samtidig vil bremse inntektsveksten.

- Vi investerer så mye i sikkerhet at det vil ha en betydelig innvirkning på lønnsomheten vår, sa Facebooks toppsjef, Mark Zuckerberg under en telefonkonferanse onsdag, ifølge NBC News.

10.000 nye stillinger

I kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen har Facebook opprettet 10.000 nye stillinger. Mange av dem for å gjennomgå innhold som blir lagt ut på medieplattformen. Selskapet har også forsøkt å trappe opp bruken av teknologi for å stanse uønsket innhold, men Facebook-direktør, Sheryl Sandberg, sier ifølge NBC News at maskinene fortsatt trenger mye hjelp fra mennesker for å analysere materialet.

Selv om torsdagen rystet Facebook på børsen, tjener selskapet fortsatt enorme summer. Analytikere mener imidlertid at det kan markere slutten på en æra med vill vekst for selskapet.

- Vi går inn i en ny vekstprofil. Vi går fra hypervekst, større enn 40 prosent til en vekst på 20 til 25 prosent, spår teknologianalytiker Gene Munster i Loup Ventures, ifølge TV-kanalen.

Tabber

Zuckerberg er selskapets ansikt utad. Gjennom den turbulensen og høringer den siste tida både i USA og Storbritannia har han framstått alt annet enn komfortabel. Nylig snublet han på nytt da han diskuterte hva slags innhold Facebook tillater.

- Jeg er jødisk, og det er en gruppe mennesker som nekter for at holocaust fant sted. Jeg synes det er dypt støtende. Men til syvende og sist mener jeg ikke at plattformen vår skal fjerne det fordi det er ting forskjellige folk tar feil om. Jeg tror ikke de tar feil med vilje, sa Zuckerberg til Recode.

Deretter begynte han å sammenlikne folk som promoverer konspirasjonsteorier med folk som helt enkelt forsnakker seg. Det førte til massiv kritikk og i løpet av få timer sendte han en epost til Recode for å klargjøre hva han faktisk mente.

- Jeg finner holocaustfornektelse dypt støtende, og jeg mente absolutt ikke å forsvare intensjonen til folk som fornekter det, skrev Zuckerberg.