Toppmøte i Genève

- Den verste fyren som finnes

Når Vladimir Putin og Joe Biden barker sammen onsdag, tror ekspertene det vil bli svært annerledes fra Putins møte med Donald Trump. Ekspertene forklarer også hvordan USA og Russland ser på hverandres leder.

2011: Daværende visepresident Joe Biden møter Vladimir Putin, som på dette tidspunktet var statsminister, i Moskva i 2011. Foto: REUTERS/Alexander Natruskin/ NTB
2011: Daværende visepresident Joe Biden møter Vladimir Putin, som på dette tidspunktet var statsminister, i Moskva i 2011. Foto: REUTERS/Alexander Natruskin/ NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): 16. juli 2018: President Donald Trump og president Vladimir Putin står side om side under en pressekonferanse i Helsingfors.

Putin beskrev møtet som «et viktig skritt i riktig retning», mens Trump nektet å stille seg bak konklusjonen om at Russland blandet seg inn i presidentvalget to år tidligere.

Nå blir det andre boller. Nesten nøyaktig tre år seinere møter en ny amerikansk president den samme russiske presidenten.

Splittet syn

På spørsmål om hvordan Putin blir sett på i USA, forteller Ross Baker, professor i statsvitenskap ved Rutgers University, at mange av dem som støtter Trump ser ham gjennom den samme linsa: Som en sterk leder og beundringsverdig.

- De fleste ser ham imidlertid som en brutal og autoritær leder som er intolerant overfor opposisjonen og forgifter dissidenter, sier han til Dagbladet.

John Zogby, demokratisk meningsmålingsekspert og historieprofessor, forteller at det i USA er mange som ser på Putin som en «inkarnasjon av djevelen».

- Som den verste fyren som finnes. Samtidig er det en motvillig respekt hos mange, som ser på ham som en mann som ikke lar seg overkjøre.

2018: President Donald Trump benyttet anledningen til å gratulere Russlands president med landets gjennomføring av VM i fotball. Her får Trump en fotball av Putin mens de holder en pressekonferanse i Helsingfors. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ NTB
2018: President Donald Trump benyttet anledningen til å gratulere Russlands president med landets gjennomføring av VM i fotball. Her får Trump en fotball av Putin mens de holder en pressekonferanse i Helsingfors. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ NTB Vis mer

Iver B. Neumann, Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, forteller at på 90-tallet var det veldig begeistring for Vesten og den demokratiske modellen i Russland.

- Siden Putin tok over i 2000 har modellen heller vært at Russland er fornøyde med å bli ledet av en sterk mann. Derfor er de mer positive til andre sterke menn, og dermed var Trump ganske populær i Russland. Biden framstår ikke som en sterk mann, men som en demokratisk leder. Det er ikke like populært.

Videre forklarer Neumann at Russland er dypt delt når det gjelder forholdet til Vesten generelt.

- På den ene siden vet man utmerket godt at Vesten får ting gjort, at det er et rikt og fungerende samfunn. På en annen side er man redd for Vesten på grunn av det overlegne politiske systemet. Det truer for eksempel ideen om en sterk mann på toppen, sier Neumann.

- Vil forsvare demokratiet

Onsdag 16. juni møtes Biden og Putin i Genève. Dette vil bli svært annerledes enn Putins møte med Trump, slår Baker fast. Han mener at Biden, uten å virke for aggressiv, trolig vil argumentere for Nato og for hvorfor Russland er tjent med å respektere USA og Nato.

- I motsetning til Trump, identifiserer ikke Biden seg med Putin og andre autoritære statsledere. Mens Trump viste en beundring for Putin og andre autoritære ledere, vil Biden forsvare demokratiet.

Baker har tro på at det kan åpne en vei mot et bedre forhold mellom de to stormaktene:

- Putin liker virkelig ikke sanksjonene han er blitt pålagt, og han forstår Bidens muligheter til å straffe ham. Biden vil trolig være tydelig, men høflig overfor Putin.

Samtidig er det ikke til å komme unna at Putin er mye mer ukomfortabel med Biden enn Trump, påpeker han, og viser til nevnte pressekonferanse i Helsingfors for tre år siden.

- Biden vil gjøre situasjonen mye mer normal igjen. Jeg tror ikke Putin vil få noen form for beundring og skryt slik han fikk fra Trump, sier Baker.

At møtet dreier seg om en normalisering av forholdet, mener også Iver B. Neumann, Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.

- Det store dramaet i internasjonal politikk er nå at Kina inntar sin plass som en av de viktigste polene. Russland og USA har interesse av at Kina ikke kan gjøre det uten at de er med på notene. For å få til det, er de pent nødt til å tone ned konflikten seg imellom og få til en noenlunde grei stemning, sier han til Dagbladet.

AUGUST 2020: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj lå i kunstig koma på et sykehus i Sibir. Mannen som har publisert denne videoen hevder det er han som skriker på dette flyet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Hva skal de snakke om?

Deretter blir det neste å finne noe konstruktivt å snakke om, påpeker Neumann. En rekke vanskelige saker står på dagsordenen. Biden-administrasjonen har kritisert Russland for menneskerettsbrudd, omfattende dataangrep og fengslingen av Aleksej Navalnyj.

Samtidig som Putin nekter for å ha blandet seg inn i amerikansk politikk, anklager han vestlige land for å blande seg inn i russisk politikk.

- Biden har nevnt menneskerettigheter. Det er ikke konstruktivt av den enkle grunn av at Putin har det med å putte sine motstandere i fengsel, sier Neumann.

En annen mulighet, som historisk har vært vellykket, er kampen mot internasjonal terrorisme.

- Men Putin har erklært Navalnyj som terrorist, og dermed blir det vanskelig å sette en felles front mot terrorister, når han involverer egen befolkning i begrepet, sier Russland-eksperten.

Rustingskontroll gjenstår.

- La oss håpe at USA og Russland finner en måte å slippe det som var politikk under Trump; Å la rustingsavtaler forfalle. La oss håpe de finner måter å fornye de som finnes og inngå nye.

OPPOSISJONSLEDER: Forgiftningen og fengslingen av Aleksej Navalnyj blir trolig et sentralt tema på møtet mellom Putin og Biden. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko / NTB
OPPOSISJONSLEDER: Forgiftningen og fengslingen av Aleksej Navalnyj blir trolig et sentralt tema på møtet mellom Putin og Biden. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer

Bunnivå

I et nylig intervju sa Putin at forholdet mellom USA og Russland er på det laveste nivået på flere år. Under en pressekonferanse på slutten av G7-toppmøtet i Storbritannia i helga, sa Biden seg enig i det. I intervjuet sa Putin også at han håper Biden er mindre impulsiv enn Trump. Samtidig kalte han Trump for «fargerik», «usedvanlig» og «talentfull».

- Jeg tror det vil være et nederlag for begge parter om forholdet blir verre. De trenger hverandre på grunn av Kina. Men at man skal komme langt under møtet, det tror jeg ikke, sier Neumann.

Når det kommer til forholdet mellom de to personlig, påpeker Neumann at «det ikke er så lett når Biden går ut og stempler Putin for en morder.»

- Det er ikke akkurat det beste kortet å trekke.

G7: Lederne av G7-landene stiller seg opp for et gruppebilde i Carbis Bay i Storbritannia. Fra venstre: Canadas statsminister Justin Trudeau, EU-president Charles Michel, USAs president Joe Biden, Japans statsminister Yoshihide Suga, Storbritannias statsminister Boris Johnson, Italias statsminister Mario Draghi, Frankrikes statsminister Emmanuel Macron, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB
G7: Lederne av G7-landene stiller seg opp for et gruppebilde i Carbis Bay i Storbritannia. Fra venstre: Canadas statsminister Justin Trudeau, EU-president Charles Michel, USAs president Joe Biden, Japans statsminister Yoshihide Suga, Storbritannias statsminister Boris Johnson, Italias statsminister Mario Draghi, Frankrikes statsminister Emmanuel Macron, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB Vis mer

Når det kommer til forholdet mellom de to landene, er det nok av problemer å ta av. Eksempelvis aggressiv oppførsel og styrkeoppbygging ved grensa mot Ukraina.

- Jeg tror ikke på store framskritt, fordi Russland er fornøyd med å ha destabilisert Ukraina. Da kan de trekke oppmerksomheten bort fra at de har gjort Krim til en del av Russland.

Bidens administrasjon kunngjorde nylig ytterligere militærhjelp til Ukraina, bare dager før han møter sin russiske motpart. Det blir selvfølgelig ikke godt mottatt, sier Neumann.

- Hvis Ukraina skal stå imot russisk aggresjon, må de ha hjelp. Det får de nå. Det blir en kamp mellom USA og Russland med Ukraina som stedfortreder, en klassiker i internasjonal politikk; En borgerkrig-liknende situasjon hvor to land støtter hver sin part.

RUSSLAND-KRITIKK: I slutterklæringen som ble lagt fram etter helgens toppmøte, krever G7-landene at at russiske myndigheter må etterforske bruken av kjemiske våpen på egen jord, og stanse sitt systematiske angrep på sivilt samfunn og mediene som ikke er enig med myndighetene. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB
RUSSLAND-KRITIKK: I slutterklæringen som ble lagt fram etter helgens toppmøte, krever G7-landene at at russiske myndigheter må etterforske bruken av kjemiske våpen på egen jord, og stanse sitt systematiske angrep på sivilt samfunn og mediene som ikke er enig med myndighetene. Foto: AP Photo/Patrick Semansky / NTB Vis mer

Ingen fellesseanse

Det er bare lagt opp til separate fotoseanser og pressekonferanser i etterkant av toppmøtet, et tegn på at det ikke ventes konkrete framskritt, mener Neumann.

- En felles pressekonferanse er et tegn på at man venter det skal bli god stemning og resultater. Ingenting er mer patetisk enn en pressekonferanse hvor de later som de har noe å si, men ikke har det, sier Neumann.

John Zogby påpeker overfor Dagbladet at dette møtet blir en ny erfaring for Putin.

- Putin møter en svært erfaren og profesjonell politiker. Biden har trolig den beste CV-en når det kommer til utenrikspolitikk, som noen amerikansk president har hatt på veldig lenge.

- Biden er ikke kjent som uansvarlig, eller som noen som lar seg overkjøre. Med Trump visste vi aldri hvor hans private forretningsinteresser og muligens private hemmeligheter sluttet og hvor utenrikspolitikken startet, sier Zogby.

Han viser til hvordan Trump hjalp Putin ved å skape kaos og uforutsigbarhet i Nato, hvordan Trump så den andre veien da Putin opptrådte aggressivt overfor Ukraina, og hvordan han åpnet veien for Putin til å få innflytelse i Midtøsten.

- Biden kommer til å velge en tøffere linje. Spørsmålet er hvor tøff.

2016: Under en utspørring på NBC ble Donald Trump presset på sitt forhold til Russlands president Vladimir Putin. Den russiske presidenten har blant annet klat Trump en «brilliant leder». Trump vil ikke gjøre annet enn å akseptere komplimentet. Video: NBC via CNN Vis mer

- Store konsekvenser

Zogby påpeker også at Biden ikke har råd til å tabbe seg ut på noe vis under møtet.

- Biden må være veldig forsiktig. Det er eksempler som da Gerald Ford snublet i flytrappa, eller da George H.W. Bush kastet opp på den japanske statsministeren. Dersom Biden, som en 78 år gammel mann gjør noe slikt, kan det bli et brutalt fall med store konsekvenser for ham, sier han og fortsetter:

- Jeg tror Biden er i god form, men enhver tabbe vil få store konsekvenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer