Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps innsettelsestale

- Den verste innsettelsestalen i USAs historie. Som skrevet av en femteklassing

En rekke løgner og tomme løfter, konkluderer liberal avis.

USA'S 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det Donald Trump fortalte USA i sin innsettelsestale, var en rekke løgner og tomme løfter som sammen utgjør den verste innsettelsestalen i USAs historie.

Det er dommen fra Jason Easley, redaktør for den liberale nettavisa Politicus USA, etter Donald Trumps innsettelsestale.

TRIUMFERER: Donald Trump, like etter at han har gitt sin første tale som USAs president. Foto: Saul Loeb / Reuters / NTB Scanpix
TRIUMFERER: Donald Trump, like etter at han har gitt sin første tale som USAs president. Foto: Saul Loeb / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Han beskrev et USA som tilsynelatende bare finnes i hans egen fantasi. Han avslørte seg selv som en mann uten visjon eller plan. Han begynner sin periode som svakere enn noen annen tidligere president i historien, skriver Easley videre.

Kort, men poengtert

Trump holdt en, etter hans egen standard, kort, men poengtert tale umiddelbart etter innsettelsen.

- USA først, USA først! sa den nye presidenten i talen.

Han understreket også at «vi skal få tilbake jobbene, grensene, velferden og drømmene», «20. januar 2017 vil bli husket som dagen da folket ble styresmaktene i denne nasjonen», og at islamistiske terrorister vil bli fjernet fra jordas overflate.

- Trump hørtes ut som han leste et bokreferat skrevet av en femteklassing, skriver redaktør Easley.

Han synes også det er paradoksalt at Trump sier valgseieren tilhører folket, når han planlegger å ta bort Obamas helsepakke for 30 millioner borgere, og samtidig har fylt regjeringen sin med milliardærer.

- Betyr isolert sett ingenting

- Talen isolert sett betyr ingenting. Det er først og fremst kongressflertallet som gir ham gjennomslag. Men hans generelt aggressive retorikk over tid ser ut til å ha fått næringslivsledere til å revurdere eksport av arbeidsplasser. Mange mener samtidig at han har en «can do»-holdning som kan skape optimisme i økonomien igjen.

Det sier Hilmar Langhelle Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

Trump startet talen med å si at folket skulle få makta tilbake. Indirekte kritiserte han de tidligere presidentene for å ha tilhørt en slags politisk elite, som har gjort at folket har fått for lite makt.

- Dette gjør han fordi han understreker at han er en outsider som skal snu opp ned på ting. Det er også et brudd med det han mener har vært et vanstyre, og han signaliserer at det er nå et nytt kapittel starter, sier Mjelde.

- Nasjonalistisk

Samtidig peker USA-eksperten på det nasjonalistiske aspektet ved talen:

- Grunnprinsippet hans er USA først, noe som signaliserer en kursendring bort fra USAs internasjonalistiske tilnærming til verden og et mer innadrettet USA. Trump signaliserte også mer realpolitikk og mindre idealisme, sier han.

USA-EKSPERT: Hilmar Langhelle Mjelde ved UiB. Foto: UiB
USA-EKSPERT: Hilmar Langhelle Mjelde ved UiB. Foto: UiB Vis mer

På nettsida Politico går praten livlig etter talen. Flere synes talen tegnet et dystert og mørkt bilde av et fragmentert USA. Det gikk heller ikke upåaktet hen at Trump verken nevnte Hillary Clinton eller Obamacare med ett eneste ord.

- Ikke sett liknende

USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarshøgskolen, Svein Melby, sier til NTB at talen ikke likner noe han har sett fra tidligere presidenter.

- Veldig mange har hatt en forhåpning om at Trump skulle opptre mye mer moderat etter at han ble president, men nå signaliserer han at han er den samme som før, og at han faktisk vil gjennomføre det han lovet i valgkampen. Dette må omverdenen ta på alvor, sier Melby.

Han påpeker særlig dette linjeskiftet i amerikansk utenrikspolitikk, der Trump ønsker at USA i større grad skal mele sin egen kake.

- Han sier han er skeptisk til alle disse kollektive ordningene og forpliktelsene som USA har påtatt seg og minner litt om dem som ikke ønsket at USA skulle gå til krig mot Nazi-Tyskland under andre verdenskrig

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!