- Den verste værtypen vi kunne fått

- Det er svært kritisk, sier NVE.

FLOM: Slik så det ut i Gata i Vallset i går. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FLOM: Slik så det ut i Gata i Vallset i går. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du video eller bilder fra flommen? Send til 2400@db.no eller MMS til 2400.

Flommen herjer på Østlandet og det er stengte veier og jernbanelinjer flere steder i Oppland og Hedmark.

Værtypen vi har hatt over Østlandet den siste tiden er ikke ny, men den verste vi kunne fått med tanke på flom, mener NVE.

- Historisk sett har den gitt oss de største katastrofeflommene vi har hatt. I 1927 hadde vi noe av den samme værtypen. Da var det voldsomme flommer på Østlandet og mange av de samme områdene som ble rammet. Det var også den som ga oss mye av den situasjonen vi hadde i 2011, sier vakthavende hydrolog Erik Holmquist i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB torsdag morgen.

Det dreier seg om stor nedbør over lengre tid og nedbør som kommer inn fra sørøst.

- Det er svært kritisk for de store vassdragene på Østlandet. Kombinasjonen med veldig varme og så kraftig nedbør i bakkant er vel kanskje det verste vi kan tenke oss, sier Erik Holmquist.

Statens vegvesen har en oppdatert liste over de stengte veiene på sin Facebook-side.

Topper seg Flommen i nedre del av Gudbrandsdalslågen er i ferd med å nå sin topp, mens vannstanden i blant annet Øyeren og Mjøsa vil fortsette å stige.

- Vi har flom både i Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget. I de stor innsjøene vil vannstanden stige betydelig i dagene fremover, sier Holmquist.

Hydrologen ser det som sannsynlig at flommen i Drammensvassdraget vil ligger over nivået i 2007 ut fra den nedbøren og de vannføringene vi har nå. I Glomma stiger fortsatt vannstanden noe.

- Det ser ut til at det kulminerer i nedre del av Gudbrandsdalslågen omtrent på nivået med en 50-årsflom. I enkelte mindre vassdrag lenger nord i Gudbrandsdalen og i Glomma har det vært vannføringer godt over 50-årsflom. Det betyr at det er veldig mye vann på vei nedover både i Glomma og i Gudbrandsdalslågen, sier han.

Øyeren og Mjøsa Holmquist sier at man derfor må regne med at vannstanden vil stige betydelig i både Øyeren og Mjøsa i dagene fremover.

- Vannet vil stige i disse innsjøene i flere dager, mens vi vil nå toppen raskere i elvene som renner ned mot dem. Mange steder er det nå allerede noe på retur.

Togtrafikken er hardt rammet.

Strekningen Oslo S - Eidsvoll - Lillehammer - Dombås/Trondheim er stengt, melder NSB.

(NTB)