- Den viktigste fasen i kampen mot Taliban

Gatekamper i den største byen i Swat-dalen i Pakistan.

GATEKAMPER I BY: Det pakistanske militæret kjempet lørdag i gatekamper mot Taliban-opprørere i Swat-dalens største by Mingora. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/SCANPIX
GATEKAMPER I BY: Det pakistanske militæret kjempet lørdag i gatekamper mot Taliban-opprørere i Swat-dalens største by Mingora. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I dag har det brutt ut gatekamper i Swat-dalens største by Mingora, og en ny fase er i gang i krigen mot Taliban- opprørerne.

Minst 17 Taliban-krigere skal ha blitt drept i kampene lørdag, og ifølge hæren pågikk det harde kamper i sentrum av byen. Operasjonen tar svært lang tid, sier militærets talsmann Athar Abbas ifølge BBC.

- Dette er en ekstremt vanskelig og ekstremt farlig operasjon i, fordi gate for gate og hus for hus må klareres, sier han til reportere.

Mange flyktninger
Ifølge CNN beskriver militæret offensiven som «den viktigste fasen» i offensiven mot Taliban.

Abbas frykter at Taliban-krigere vil bruke sivilister som menneskelige skjold. Titusener av mennesker har flyktet fra byen de siste ukene, og bare 5—10 prosent av den sivile befolkningen er igjen.

Om lag 15000 soldater har deltatt i Pakistans militæroffensiv mot Taliban i Swat-dalen. Pakistan sier mer enn 1000 Taliban-krigere og i overkant av 50 soldater er drept i kampene, men disse tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder, ifølge NTB.

Det pakistanske militæret mener i alt 1500—2000 væpnede opprørere har deltatt i kampene i Swat-dalen.

- Lett å gjemme seg
Al Jazeeras korrespondent i Islamabad sier at hæren beskriver gatekampene som en av nøkkelfasene i kampen for å ta kontroll i Mingora.

- De sier de allerede har tatt kontroll over en av de største broene inn til Mingora, og et av de største veikryssene. Kampen går deres vei, sier de, rapporterer korrespondenten Imran Khan.

Militæret har også innrømt at det kan komme til å ta flere måneder før de har kontroll på de største byene i Swat-dalen, og at det vil bli flere harde kamper, ifølge Washington Post.

- Man kan ikke skille mellom en talibaner og en vanlig innbygger. Området er tett befolket, og det er veldig lett for terroristene å gjemme seg, sier generalmajor Sajjad Ali, som leder troppene i den nordlige delen av Swat-dalen.

FLYKTET: Mange tusen mennesker har forlatt Mingora i løpet av de siste dagene. Foto: RASHID IQBAL/EPA/SCANPIX
FLYKTET: Mange tusen mennesker har forlatt Mingora i løpet av de siste dagene. Foto: RASHID IQBAL/EPA/SCANPIX Vis mer