ØKONOMI: Henrik Sommerfelt i CMC Markets mener nyheten fra USA er den viktigste før jul. Foto: CMC Markets
ØKONOMI: Henrik Sommerfelt i CMC Markets mener nyheten fra USA er den viktigste før jul. Foto: CMC MarketsVis mer

Den viktigste nyheten før jul kommer i kveld i USA

Dagens dom fra USA er det siste store spenningsmomentet før jul for svært mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Klokken 20 i kveld kommer dommen etter rentemøtet i den amerikanske sentralbanken. Utfallet kan bli den viktigste og mest spennende økonominyheten før jul.

Tror på nedtrapping - Våre kunder tror det er økt sannsynlighet for at den amerikanske sentralbanken reduserer sine stimulansekjøp, sier Henrik Sommerfelt, i CMC Markets Norge.

Dette underbygges med at arbeidsledigheten i USA er på vei nedover, og at det både i oktober og november ble skapt mer enn 200.000 nye jobber.

Veksten i amerikansk økonomi har dessuten vært sterkere enn ventet, og den amerikanske budsjettavtalen fører til mindre usikkerhet for den generelle økonomiske utviklingen.

Nordea tror på nedtrapping - Etter vår vurdering er det 50/50 sjanse for at det kommer et nedtrappingsvedtak i dag, skriver Nordea Markets i sin markedskommentar.

Nordea viser også til at gårdagens inflasjonstall bekrefter inntrykket av en stabilisering av underliggende inflasjon på litt under målet på to prosent. Etter Nordeas vurdering ligger det derfor til rette for et nedtrappingsvedtak nå.

- Det blir mer en taktisk vurdering om Fed vil vente litt til. Kommer det et vedtak i dag kan Fed samtidig komme med sterkere formuleringer om at ledigheten vil kunne falle godt under 6,5 prosent før renten heves (nå er ledigheten 7,0 prosent), og at renten vil heves i et langsomt tempo når renteoppgangen kommer, skriver Nordea.

Aksjemarkedet kan rammes Sommerfelt forklarer at «tapering» har blitt et moteord i finansmarkedet og at uttrykket viser til at den amerikanske sentralbanken (Fed) vurderer å trappe ned kjøpet av obligasjoner for 85 milliarder dollar i måneden.

- Det vil merkes dersom denne aktiviteten nå reduseres, sier han.

Han slår fast at aksjemarkedet har surfet på denne stimulansebølgen lenge, og at det har løftet børsen i New York til nye rekorder i år.

I det siste har aksjemarkedet reagert positivt på signaler som har tydet på at pengeinnsprøytningene skulle å fortsette, og tilsvarende negativt på det motsatte.

Tar posisjoner i dollar Det nevnte programmet har også bidratt til å svekke dollaren, blant annet fordi det har økt mengden dollar i markedet, og fordi det har bidratt til at amerikanske investorer har søkt risiko i andre markeder.

Nå ventes det at dollaren skal styrke seg og kundene som handler hos CMC Markets laster opp med dollar.

- En av de mest populære handlene på CMC Markets? plattformer er euro mot dollar, sier Sommerfelt, og viser til at 15. november satset 63 prosent på at dollar skulle styrke seg mot euro. 4. desember hadde andelen steget til 70 prosent. I dag har andelen økt til 75 prosent.

- Når vi ser på den totale verdien av kundenes posisjoner, er det hele 86 prosent i favør av dollaren. Vi mener dette er en klar melding, sier han og forklarer at kundene i CMC Markets er privatinvestorer over hele verden.

Han tolker dette som at de fleste av deres kunder tror at FED vil starte nedtrappingen nå, og at det kommer melding om dette etter onsdagens rentemøte i kveld.

- Dette kan styrke dollaren, men kan også bety skjøre tider i aksjemarkedet, tror CMC-sjefen i Norge.

Flere nyheter Roper kjøp av Røkke-aksje - oppgangen er kraftig
Kutter kursmål — forventer solid opptur
- Jeg kjenner faktisk at jeg blir provosert