Thorvald Stoltenberg:

- Den viktigste politikeren på rusfeltet

Stoltenberg har betydd enormt mye for pårørende og rusavhengige, mener Bernt Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

RUSKAMPEN: Thorvald Stoltenberg og familien var åpen om datteren Nini sin rusavhengighet. Åpenheten har hjulpet mange pårørende og rusavhengige. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
RUSKAMPEN: Thorvald Stoltenberg og familien var åpen om datteren Nini sin rusavhengighet. Åpenheten har hjulpet mange pårørende og rusavhengige. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Thorvald Stoltenberg er blitt en viktig forkjemper for en radikal og raus ruspolitikk. Som aktiv politiker og tidligere president i Røde Kors, bidro Stoltenberg til å endre hele politikken.

- Han har vært den viktigste politikeren på rusfeltet de siste åra, i tillegg til Bent Høie. De har vært med å prege og endre situasjonen. Thorvald var med å kjempe for ruspolitikken til siste stund.

- Det var trist å høre, sier Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Fagrådet - Rusfeltets Fagorganisasjon.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Vant pris

Thorvald Stoltenberg ble i 2015 tildelt pris for sitt engasjement for rusavhengige. Fagrådet deler ut prisen for mennesker som har satt ruspolitikk på dagsordenen i det offentlige ordskifte.

Han er grunnen til avkriminaliseringen, mener Skoftedalen. Han kjempet for helsehjelp framfor straff og hadde en viktig rolle i ruspolitikken.

- For pårørende til rusavhengige som opplever mye stigmatisering, så har Thorvald spilt en viktig rolle. Det er nå mulig for dem å snakke om problemene, sier Skoftedalen.

Påvirkning i rusdebatten

Det var i 2001 at Nini Stoltenberg og familien fortalte om rusmisbruket, i TV 2-programmet «Rikets tilstand». Etter det ble Nini Stoltenberg en viktig påvirkning i den norske rusdebatten.

Bernt Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors, jobbet tett med Thorvald Stoltenberg. Han forteller at dødsbudskapet var en trist melding å få i ettermiddag. Apeland forteller at Thorvald var et menneske man blir lett glad i, han var glad i alle.

- Det blir som å miste en nær venn. Det tror jeg tusenvis av mennesker føler akkurat nå, forteller Apeland.

Han var en bauta i Norges Røde Kors. Gjennom hele presidentskapet var han veldig opptatt av å støtte opp under og løfte fram frivillige rundt om i Norge, forteller generalsekretæren, og legger til at det er mye som vil stå igjen etter Thorvald Stoltenberg.

Enorm betydning

- Han var opptatt av å skape gode aktiviteter for mennesker som har falt utenfor samfunnet, som følge av rus, psykiske lidelser eller mennesker som var inne til soning. Han ville hjelpe dem å få opp gode aktiviteter, slik at de kunne komme tilbake til samfunnet igjen, forteller Apeland.

- Han og Nini har bidratt til å gi mennesker et bedre liv. Stoltenberg har brakt mennesket inn i sentrum av ruspolitikken.

Apeland forteller at han tror Stoltenberg har betydd enormt mye for pårørende og rusavhengige. Åpenheten rundt datteren Nini og åpenheten om det å være far til en rusavhengig, har bidratt til å ta vekk skammen mange føler på, mener Apeland.

På forsiden

Lars Aarønæs, som er ansvarlig redaktør i erlik Oslo, forteller hvor godt Stoltenberg var likt hos dem. I juleboka til stiftelsen i 2014 var Stoltenberg selv på forsiden. Redaktøren mener Stoltenbergs historie om Nini var viktig for mange.

- Han har vært i samme situasjon som alle pårørende. Han fortalte hvor viktig og vanskelig det er stille opp, og viste at rusavhengighet kan ramme alle, sier Aarønæs.

Noen dager etter juleboka kom ut, kom Stoltenberg innom kontorene til erlik. Ifølge Aarønæs tok han med seg Richard Branson på slep, til alles store overraskelse. Stoltenberg ville vise Branson at alle selgerne hadde noe å gjøre. De to jobbet sammen om blant annet internasjonal ruspolitikk.

- Alle var sjokkert da de kom inn døra sammen. Jeg kom litt for seint, men en fra kontoret kom løpende og sa at han kom innom. «Hva?» utbrøt jeg, sier Aarønæs.

- Han har gjort en stor innsats for de svakeste. Ære være Stoltenberg, og fred over hans minne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer