Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politireform i USA

- Den vil redde liv

Demokratene stemte fram sin politireform i Huset. Nå står republikanerne overfor et viktig valg, mener Nancy Pelosi.

DEMOKRATENE: Speaker Nancy Pelosi avbildet sammen med demokrater i Huset. Alle holder god avstand på grunn av coronaviruset. Foto: AP
DEMOKRATENE: Speaker Nancy Pelosi avbildet sammen med demokrater i Huset. Alle holder god avstand på grunn av coronaviruset. Foto: AP Vis mer

Natt til fredag norsk tid kom nyheten om at Representantenes hus har godkjent en politireform. Lovforslaget er oppkalt etter George Floyd og kommer i kjølvannet av demonstrasjonene mot systematisk rasisme.

- For nøyaktig en måned siden sa George Floyd sine siste ord. «Jeg får ikke puste», og endret historiens gang, sa demokrat og «speaker» Nancy Pelosi.

Nå sendes lovforslaget videre til Senatet. Pelosi sa at Senatet nå står overfor et valg om å hedre Floyds liv eller «å ikke gjøre noe». Det er flertall av demokrater i Huset, mens det er republikanerne som har flertall i Senatet.

- Den vil redde liv, sa Pelosi om demokratenes reform, ifølge NBC News.

SPEAKER: Nancy Pelosi snakker med pressen i forkant av avstemningen i Huset. REUTERS/Yuri Gripas
SPEAKER: Nancy Pelosi snakker med pressen i forkant av avstemningen i Huset. REUTERS/Yuri Gripas Vis mer

- Ambisiøs

Politireformen er muligens den mest ambisiøse samlingen av foreslåtte endringer i politiets prosedyrer og ansvarliggjøring av politiet på flere tiår, skriver nyhetsbyrået AP, som videre skriver at reformen har svært liten sjanse for å faktisk bli lovgivning.

Husets forslag til reform innebærer blant annet å forby kvelertak, etablere en nasjonal database for å spore uakseptabel oppførsel fra betjenter og forby såkalte «no knock-warrants».

En «no knock warrant» gir politiet i USA rett til å ta seg inn på en eiendom uten å varsle beboerne, for eksempel ved å ringe på eller banke på.

PHOENIX: Trump taler i Phoenix, Arizona, natt til onsdag. Foto/video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Det var nettopp på slikt grunnlag at politibetjentene skal ha tatt seg inn i leiligheten til afroamerikanske Breonna Taylor (26) tidligere i år. Hun ble skutt og drept av politibetjenter.

Afroamerikanske George Floyd døde etter en pågripelse i Minneapolis. En politibetjent presset kneet sitt mot halsen til Floyd i nesten ni minutter, mens Floyd gjentatte ganger protesterte og sa at han ikke fikk puste.

Siden den gang har USA vært preget av både voldsomme og fredelige demonstrasjoner, som etter hvert spredte seg rundt om i verden.

FLOYD: Demonstranter holder opp bilder av George Floyd under en demonstrasjon i New York City 19. juni. Foto: AFP
FLOYD: Demonstranter holder opp bilder av George Floyd under en demonstrasjon i New York City 19. juni. Foto: AFP Vis mer

Republikanernes forslag

Trump-administrasjonen truer med å legge ned veto mot demokratenes reform. Samtidig stemte de fleste republikanerne i Huset mot demokratenes reformforslag og indikerte heller støtte for et smalere forslag, skriver The Washington Post.

Også flertallsleder Mitch McConnell har uttalt at reformen ikke vil bli godkjent i Senatet, hvor republikanerne har flertall.

Onsdag blokkerte demokratene et republikansk forslag til politireform, som de mente er milevis fra en løsning på problemene.

Det republikanske forslaget, som har støtte fra president Donald Trump, vil fraråde men ikke forby polititaktikker som kvelertak. Det innebærer også mer trening på deeskalering av situasjoner, og vil registrere politibetjenters maktbruk i en føderal database ment for å sile ut voldelige betjenter.

Trump har anklaget Demokratene for å stoppe det republikanske forslaget «fordi de vil svekke politiet vårt» og gjøre slutt på immuniteten for betjentene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!