Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den ville dagen

Årets sjuende renteøkning fra Norges Bank fulgt av svært uklare uttalelser fra både finansminister Gudmund Restad og sentralbanksjef Kjell Storvik ga en dag spekket med rabalder i valuta- og aksjemarkedene. Den ville dagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rabalder og forvirring og et enda høyere tempo enn i forrige uke var oppsummeringen etter gårsdagen.

- Det ble en ganske vill dag som det var lite hyggelig å være med på, oppsummerte sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken etter endt arbeidsdag i går.
Etter forrige ukes turbulens som endte med fredagens renteheving på 1,5 prosent for å forsvare krona, gikk de fleste blådresskledte mer enn alminnelig spente til jobb i går. Men alt før de fleste var kommet på jobb, ble det klart at markedet mente at krona skulle bli enda mindre verdt i forhold til europeiske valutaer. Dermed fortsatte de med et storstilt salg av kroner som gjør krona mindre verdt og sender pengemarkedsrenta oppover, det vil si den renta bankene betaler i markedet for å låne penger.

 • Kl. 10.00
  kronekurs
  106,3

 • Kl. 12.45
  kronekurs
  107,5

 • Kl. 14.00
  kronekurs
  106,9

 • Kl. 14.45
  kronekurs
  107,1

 • Kl. 16.00
  kronekurs
  107,4

Børsen åpner, og nervøse investorer sender kursene nedover. Først bare noen små tiendedeler, deretter mer.

I børsens informasjonsavdeling sitter Bernt Bangstad og snakker i telefon. Informasjonssjefen har travlere tider enn på lenge. Men ikke så travelt som under minikrakket i fjor høst:

- Da hadde vi det moro her. Full guffe og en slags «once-in-a-lifetime-stemning». Jeg husker at jeg ble intervjuet tre ganger bare på vei til jobb.

Bangstad gjør seg klar for den daglige radiosendte børsrapporten. På vei til studio tar han en siste kikk på skjermene. Børsen er ned om lag en prosent, klokka er tolv minutter over halv ett. Krona er på sitt hittil laveste nivå på 90-tallet, og registreres på 107,23 mot ecu-indeksen.

Tre minutter seinere skjer det. En av Bangstads kolleger ser det først:

- Fy faen, nå går bankene helt amok her. De har falt en prosent bare siden Bernt gikk i studio.
En smule forvirring blir kjapt avløst av bekreftende hodenikking: sentralbanksjefen har skrudd opp renta igjen.

Aksjespekulantene i markedet reagerer spontant. Kursene stuper, renteheving er ikke av det gode for de aksjeglade.

Deretter snur det brått oppover.

For Norges Bank nøyde seg ikke med å skru opp renta, den hadde også en viktig melding til markedet. En melding mange håpet på: inntil videre er det uaktuelt å heve rentene selv om krona fortsetter å svekke seg. I praksis får krona med andre ord flyte fritt.

Kronas første reaksjon på rentehevingen er at den styrker seg, men da det blir klart at krona flyter, vender den nesa nedover igjen og svekker seg. Pengemarkedsrenta faller fra over ti prosent til åtte prosent.

Kjell Storvik samler norsk presse i sentralbankens lokaler. Budskapet er det samme som seks ganger tidligere i år: renta skal opp for at krona skal styrke seg. Sentralbanksjefen mener at en utlånsrente til bankene på ti prosent er en passende dose hostesaft som skal få kronekursen tilbake til normalen. Samtidig prøver han å forklare de frammøtte journalistene at det ikke er noen motsetning mellom å la krona flyte og samtidig erklære at fastkurspolitikken opprettholdes.

Dette bringer stor forvirring i markedet, som reagerer med å sende kronekursen nedover igjen. For sjuende gang leser sentralbanksjefen opp fra valutaforskriften, som aldri ser ut til å la være å forvirre både journalister og markeder.
Storvik er allergisk mot presise formuleringer som kanskje kunne ha ført til at markedet forsto hvordan sentralbanken tenkte, og er briljant i å gi unnvikende svar. Storviks budskap er at han tror krona vil vende tilbake til sitt normale leie.

En lett nervøs Gudmund Restad innkaller til pressekonferanse i rom 356 i Finansdepartementet. Restads budskap er at han håper Norges Banks budskap skremmer spekulantene, og at renta går ned igjen etter hvert. Igjen varsler han betydelige skatte- og avgiftsskjerpelser og kutt i budsjettet. Dette skal gå hardest ut over de rikeste, lover han.

Ved børsslutt er nedgangen snudd til en kraftig oppgang på 2,33 prosent, den høyeste oppgangen på en enkelt dag hittil i år.

Aktørene i valutamarkedet later til å være forvirret, kronekursen er fortsatt over 107 mot ecu-indeksen og dermed klart svakere enn da dagen begynte. Utover kvelden styrket krona seg litt igjen, men renta gikk litt opp igjen etter at det amerikanske markedet åpnet pengesekken og kjøpte kroner.

Det er imidlertid altfor tidlig å si om dette bare var innkassering av fortjeneste eller om tilliten til krona er styrket.

KRONE- KAOS OG RENTE-RABALDER:Det ble en vill dag i aksje- og valutamarkedet i går. Kampen om krona er ikke over, og det ventes fortsatt mye uro både i rente- og valutamarkedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!