Den ville valgnatten

Meningsmålingene viste at det gikk mot det jevneste presidentvalget i USA på hele 40 år. Prognosene svingte flere ganger i løpet av natten. Se bildene fra et av de jevneste - og det absolutt dyreste - valg i USA noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IT AIN'T OVER TILL IT'S OVER... Demokratene Caprice East (v) og Rachel Jacobs jubler på en valgvake i Nashville, Tennesse. Men Bush ydmyket Gore ved å vinne i hjemstaten til den demokratiske presidentkandidaten, slik han hadde lovet - «Gore says he'll carry his home state. Well, he might win Washington DC, but he won't carry Tennesee!». Bush vant også Bill Clintons hjemstat Tennesse.

GORES BANEMANN? Mange trodde De Grønnes Ralph Nader kunne bli Gores banemann gjennom å stjele stemmer som egentlig ville gått til Gore, men foreløpig ser det bare ut til at Naders uavhengige kandidatur har stjålet Gores valgmannstemmer fra kun en stat. Et viktig mål for Nader var å få minst fem prosent av stemmene. Det ville utløst millioner av dollar i statsstøtte til De Grønne.

FAR OG SØNN: Hvis George W. Bush blir president blir han den andre presidentsønnen som blir valgt til president gjennom tidene. I 1825 ble John Quincy Adams, sønnen av nasjonens 2. president John Adams valgt til USAs 6. president. Her ser vi far og sønn Bush sammen i guvernørboligen i Texas. I Bush-familien har eplet falt nærme stammen på mer enn en måte. De deler ikke bare sine politiske ambisjoner, begge har bakgrunn både som jagerflyvere og fra oljeindustrien.

HISTORISKE HILLARY: Hillary Rodham Clinton slo sin motstander Rick Lazio med god margin, og ble den første førstedamen til å bli valgt inn i Kongressen. Nå spør alle seg om hun stiller som presidentkandidat i 2004.

ULOVLIG GIFT: Det er ikke bare presidenten, kongressmedlemmer og guvernører som skal velges. I 42 stater stemte velgerne over hele 204 forskjellige politiske stridsspørsmål. I Alabama ser det ut til at et knapt flertall av velgerne inn for å heve det 99 år gamle forbudet mot «blandingsekteskap» i delstatens grunnlov. Advokatpartnerne og ektemakene Alison og Henry Penick smiler fornøyd.

BØRSEN VIL HA BUSH: En forbipasserende ser nærmere på aksjekursene på en terminal på en i undergrunnsstasjon i Tokyo. Japans Nikkei-indeks gikk opp 0,9 prosent da det så ut til at skattekutt-kandidaten George W. Bush så ut til å gåmot seier i presidentvalget.

MILLIARDSIRKUS: Amerikanske valgkamper er kjent for sin ekstravaganse. Totalt er det brukt 27 milliarder kroner på president-, kongress- og guvernørkampen. Her ser vi Randy Byers (v) og Rick Herold fra Euless, Texas vente på George W. Bush i Austin.

SATSET PÅ SPURTSEIER: Al Gore tok stadig innpå Bush i meningsmålingene de siste dagene. I innspurten la han inn en 30 timer sammenhengende valgkampturne gjennom fem delstater. Her gjennomfører han den obligatoriske babykosen i Nashville like før han drar til sin hjemby Carthage.

AVGJØRENDE STAT: Florida er med sine 25 valgmannstemmer en av de tyngste tungene på vektskålen i det amerikanske presidentvalget. Her ser vi valgfunksjonær Claire Westheimer se på mens en velger putter sin stemme i boksen. Tidlig på natten norsk tid annonserte CNN overraskende at staten gikk til Gore, selv om den har blitt regnet som Bush-land, blant annet fordi hans lillebror «Jeb» er meget avholdt som delstatens guvernør. Men seinere på kvelden måtte tv-kanalen putte staten i kategorien «ikke avgjort», blant annet fordi de hadde glemt at det var to tidssoner i delstaten, og at de republikanske velgerne for det meste bodde i en tidssone der valglokalene ikke hadde stengt ennå og valgdagsmålingene ikke var klare.