Den virkelige Jimmy

Smuglere gjorde elefanten «Big Brother» til narkoman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange nordmenn har et forhold til elefanter med rusproblemer etter å ha sett Christopher Nielsens storfilm «Slipp Jimmy fri». Nå viser det seg at narkomane elefanter ikke bare er noe som opptrer på film.

China Daily skriver i dag om elefanten «Big Brother», som endelig har blitt kvitt narkotikaproblemet sitt etter et langt år på avvenning.

Fram til 2005 levde elefanten et lykkelig liv sammen med flokken sin sørvest i Kina. Det var illegale elefanthandlere som gjorde han til narkoman. For å få kontroll over flokken han ledet, slik at de kunne føre den dit de ville, begynte de å mate «Big Brother» med bananer som var penslet med heroin.

På under en måned var «Big Brother» så avhengig av dop at han begynte å skjelve og sikle hvis han ikke fikk dosen sin.

Da slo elefanthandlerne til. De fikk lederelefanten til å ta med seg flokken til en skog, hvor elefantene etter planen skulle selges. Noen hadde imidlertid tipset politiet, og de ulovlige elefanthandlerne ble tatt på fersken.

Metadonpasient
På grunn av dopavhengigheten kunne ikke «Big Brother» slippes løs i skogen. Politiet mente han var så utilregnelig at han utgjorde en fare for omgivelsene, og tok han med til en dyrepark for avrusning.

Abstinensene var så kraftige at selv ikke jernlenker kunne holde han fast når de slo til, skriver den kinesiske avisen.

Personalet i dyreparken konstaterte at han var blitt fôret med heroin, og de begynte å gi ham samme behandling som mennesker med narkotikaproblemer; Hver dag fikk han en kjempestor dose med metadon.

ELEFANT MED PROBLEMER:  Jimmy er ikke alene om å være elefant med rusproblemer. Etter et år med hard avrusning er den kinesiske elefanten «Big Brother» endelig kvitt avhengigheten. Foto: Storm Studio / SCANPIX
ELEFANT MED PROBLEMER: Jimmy er ikke alene om å være elefant med rusproblemer. Etter et år med hard avrusning er den kinesiske elefanten «Big Brother» endelig kvitt avhengigheten. Foto: Storm Studio / SCANPIX Vis mer

I tillegg fikk den uheldige elefanten massasje, ferskt gress og frukt. Når abstinensene rev som verst i det store dyret, ble han badet.

- Helt vanlig

Christopher Nielsen er ikke overrasket over den fantastiske historien.

- Det er egentlig helt vanlig praksis å dope ned elefanter. Det skjer ofte på sirkus, og jeg har lest flere saker om det tidligere. I Burma gir de elefantene som jobber i skogen, amfetamin for at de skal jobbe hardere. Jeg har i det hele tatt lest om dette mange ganger, sier filmskaperen.

Han husker ikke helt om han fikk ideen til den narkomane elefanten selv og så gjorde research, eller om han leste om fenomenet først.

Historien om «Big Brother» har hittil endt lykkerligere enn «Jimmy». 

Etter ett år er endelig kvitt avhengigheten, og om kort tid skal han gjenforenes med flokken.