Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den yngste fredspris­vinneren noensinne

Dette er Malala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For nøyaktig en dag og to år siden oppsøkte væpnede menn skolebussen da 15 år gamle Malala Yousafzai satt på og åpnet ild.

Malala ble skutt i hodet.  Taliban var raskt ute med å ta på seg skylden — årsaken til attentatet var den unge jentas kritiske bloggaktivitet.

Fra sykesengen fortsatte hun sin kamp for barns rett til utdanning. På 16-årsdagens sin talte hun i FNs generalforsamling. I dag ble hun tilkjent Nobels fredspris som den yngste i fredsprisens 113 år gamle historie. Prisen deler hun med Kailash Satyarthi.
 
Malala blir den 16 kvinnen som får den høythengende utmerkelsen.

- Hvordan turte du? I sommer var Malala på besøk i Norge. En av dem som fikk møte henne da var Hussein Ali Rezai.

Han kommer fra Afghanistan og har, som Malala, bodd i Pakistan. Heller ikke han fikk gå på skole før han kom til Norge.

 FÅR FREDSPRISEN:  Malala Yousafzai  Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FÅR FREDSPRISEN: Malala Yousafzai Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

«Hvordan turte du å stå opp for barns rett til utdanning, når du var så ung og Taliban er så farlige?» spurte han henne. Malala hadde et klart svar til tenåringen.

- Det var veldig farlig der jeg levde. Hele tida hørte man bombing og bråk, og enda verre: ingen fikk gå på skole, ingen kvinner fikk gå på marked. Jeg hadde to valg: jeg kunne være stille, ikke si noe og deretter bli drept av terroristene. Eller bare leve i et slikt grusomt samfunn hele livet. Eller så kunne jeg si noe, gjøre en forskjell med det jeg sa - og så dø. Jeg valgte det siste alternativet, fordi jeg ville at bygda mi skulle være trygg. Konklusonen er at det ville vært verre å leve i et slikt samfunn, sa Malala.

Sikkerhetsrisikoen Malala Yousafzai tar ved å tale Taliban midt i mot, ble understreket av gruppens talsmann i Pakistan Shahidullah Shahid.

- Hvis vi fant henne igjen ville vi definitivt prøve å drepe henne igjen, og vi ville vært stolte av det, sa han i fjor.

- Må gjøre mer Selv mener den modige tenåringen at hun ikke fortjener fredsprisen enda.

- Jeg er glad mennesker fortsatt mener at jeg burde få prisen, men jeg føler at jeg må gjøre mer, sa hun til NTB da det ble kjente at hun var nominert for andre året på rad.
 
Her var den norske nobeljuryen uenig med henne.

Prisen går til Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai for deres kamp mot undertrykkelse av barn og unge, og for deres rett til utdannelse, sier juryen i sin begrunnelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling