Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denis (6) skulle sendes ut fra Sverige til barnehjem etter morens død. Nå bråsnur myndighetene

Foreldreløse Denis skulle utvises fra Sverige og risikerte å havne på barnehjem i Ukraina. Nå snur Migrasjonsverket og stopper utvisningen inntil videre.

SKULLE UTVISES: Seks år gamle Denis skulle vises ut fra Sverige til Ukraina, på tross av at besteforeldrene hans bor i Sverige og han ikke har noen nær slekt i hjemlandet. Foto: Privat
SKULLE UTVISES: Seks år gamle Denis skulle vises ut fra Sverige til Ukraina, på tross av at besteforeldrene hans bor i Sverige og han ikke har noen nær slekt i hjemlandet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9. november 2017 kom 6 år gamle Denis til Sverige fra Ukraina sammen med sin mamma. Denis' mamma søkte om oppholdstillatelse på bakgrunn av tilknytning til en partner.

Men 10. mars i år tok saken en tragisk og dramatisk vending. Da ble Denis' mor funnet død i en leilighet i Södertälje. Politiet pågrep en mann mistenkt for drap, men mannen ble seinere sluppet fri og politiet fastslo at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Denis' biologiske far har sagt fra seg foreldreretten, og i dag bor seksåringen sammen med sine besteforeldre, som har bodd i Sverige i seks år.

De har også søkt om å få adoptere Denis.

Men så bestemte Migrationsverket at Denis skulle vises ut fra Sverige, og sendes tilbake til Ukraina, på tross av at han ikke kjenner noen der og antakeligvis kommer til å havne på barnehjem.

- Det blir barnehjem. Han har ingen som tar imot ham der borte, sa Midia Soufi, Denis' verge, til Expressen mandag.

Ny vurdering

Saken har fått stor oppmerksomhet i svensk presse, og onsdag ble det kjent at Migrasjonsverket kommer til å ta en ny vurdering på sin beslutning. Dermed blir utvisningen stoppet inntil videre.

- Vi kan konstatere at vi tok en beslutning for fort. Det er flere undersøkende tiltak som vi burde ha tatt. Det kommer vi til å jobbe med nå, sier Per Ek, pressesjef ved Migrasjonsverket i en uttalelse til Aftonbladet.

Ek sier at medieoppmerksomheten ikke har påvirket deres beslutning, men heller gjort Migrasjonsverket oppmerksomme på saken. Når de vil komme med en ny beslutning, vet han ikke ennå.

Guttens besteforeldre får beskjeden samtidig som avisa Expressen er på besøk hos dem. De er både rørt og takknemlige over støtten de har fått de siste dagene.

- Vi vil takke alle som har støttet oss. Vi er takknemlige for at Migrasjonsverket har tenkt seg om. Vi vil gå gjerne at vårt barnebarn skal få bo hos oss, sier bestemor Marianna Ilkuv til avisa.

Skal vises ut

I den tidligere avgjørelsen fra Migrationsverket tegnes et bilde av en sårbar gutt som har mistet mammaen, og som har en pappa som har sagt fra seg foreldreretten. At hans besteforeldre, som skal være hans eneste slektninger, vil adoptere ham, påvirket ikke avgjørelsen.

«Opplysningene om at Denis' mor har dødd, og at hans far har sagt fra seg foreldreretten og at faren ikke kan ta hånd om ham, er nye opplysninger. Selv Denis tilknytning til Sverige, dels gjennom hans mors partner og dels gjennom sine besteforeldre, er nye omstendigheter. Migrationsverket mener imidlertid at Denis med støtte fra disse omstendighetene ikke har vist at det er sannsynlig at han ikke kommer til å bli tatt hånd om på en passende måte ved en retur til Ukraina», heter det i avgjørelsen.

Migrationsverket slo fast at beslutningen om å utvise seksåringen sto fast selv «med hensyn til prinsippet om barnets beste».

- Han gråter mye

Denis' verge mener en utvisning vil være ekstremt ødeleggende for seksåringen.

- Da vil han miste besteforeldrene også. De er hans eneste trygghet. Det betyr at han vil miste tre personer, de eneste han hadde i sitt liv, sier Soufi.

I går fortalte bestemor Marianna til Aftonbladet at Denis selv har tatt inn over seg at «det har kommet papirer som sier at han må flytte».

FAMILIE: Her er Denis' avbildet sammen med bestemor og bestefar. Foto: Privat
FAMILIE: Her er Denis' avbildet sammen med bestemor og bestefar. Foto: Privat Vis mer

- Han er fortsatt sjokkert over at moren døde. Så kommer denne avgjørelsen som han ikke kan unngå å høre om. Han gråter mye og er redd for hva som kommer til å skje, sa Ilkuv.

Etter at Denis' historie ble omtalt for første gang denne uka har svært mange har latt seg berøre av historien.

Over 40 000 personer har skrevet under på et opprop for at Denis skal få bli, og flere advokater har tatt kontakt med guttens verge, skriver Expressen.

Er i kontakt med ukrainsk barnevern

Før Migrasjonsverket valgte å ta en ny titt på saken, uttalte enhetssjef Karin Fährlin at det er ukrainske myndigheter som er ansvarlig for hva som skjer med Denis.

De svenske myndighetene ville ta kontakt med det ukrainske barnevernet for å forsikre seg om at noen tar imot Denis når han ble sendt til Ukraina.

- Et sånt arbeid pågår. Jeg kan ikke svare på hvordan det ligger an i akkurat denne saken, men returspørsmål er noe vi jobber med hele tiden, sier Fährlin, til Aftonbladet.

Ifølge henne kan Denis og hans nærmeste forsøke å stanse utvisningen, men for at de skal få medhold må det foreligge helt nye momenter i saken.

Det som kan stanse en utvisning er at adopsjonsprosessen blir fullført, men det kan ta flere måneder, og familien er nå redd for at Migrationsverket rekker å utvise Denis før den tid.

- Vi er klar over at det er en pågående adopsjonsprosess, og det er noe man kan se på når den saken er avklart i tingretten, sier Fährlin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!