Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denis ble presset ut av politiet da han etterforsket pedofil prest. Etter 45 år får han endelig erstatning

- Jeg er glad, veldig fornøyd, og tenker at 45 år er nok, sier 86 år gamle Denis Ryan.

FIKK UNNSKYLDNING: I 2016 fikk Denis Ryan (i midten) endelig beklagelsen han fortjente av politisjef i Victoria, Graham Ashton (t.h.). Til venstre står tidligere politisjef, Mick Miller, som fikk Ahston til å se på Ryans sak på nytt. Foto: Victoria Police / Facebook
FIKK UNNSKYLDNING: I 2016 fikk Denis Ryan (i midten) endelig beklagelsen han fortjente av politisjef i Victoria, Graham Ashton (t.h.). Til venstre står tidligere politisjef, Mick Miller, som fikk Ahston til å se på Ryans sak på nytt. Foto: Victoria Police / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1972 ble den australske etterforskeren Denis Ryan presset ut av politiet, som følge at han forsøkte å få siktet en pedofil prest, som helt åpenbart var skyldig.

Først nå, nesten 50 år etter at han måtte forlate politiet som følge av at han rent faktisk gjorde jobben sin, får han erstatning. Han får et ukjent pengebeløp av staten Victoria som følge av den urettmessige behandlingen han fikk på 70-tallet, skriver BBC.

- Da jeg hørte nyhetene hoppet jeg nesten ut av sokkene, forteller den glade 86-åringen.

Forhistorien er et beksvart kapittel i Victoria-politiets historie.

Fikk tips om seksuelle overgrep

Etterforsker Ryan flyttet fra Melbourne til byen Mildura i Victoria, som ligger et godt stykke nordvest for Melbourne, av familiehensyn. En doktor hadde anbefalt familien å flytte, da sønnens astma ville bli langt bedre om de flyttet til et tørrere klima.

De helsemessige årsakene til at Ryan hadde flyttet til Mildura, blir vesentlig seinere i historien.

Uansett, i 1971 ble Ryan kontaktet av viserektor ved St. Josephs College, John Howden. Under et møte fortalte Howden, og rektor, søster Pancratius, om det de visste, skriver The Australian.

- Det jeg nå skal fortelle deg bryter mine løfter og jeg vile aldri gjenta det, men jeg har lenge visst om monsignore Days oppførsel mot barn. Jeg ønsker deg lykke til med etterforskningen, sa søster Pancratius, før hun forlot rommet.

Detaljene fikk Ryan av viserektor Howden. Han fortalte at den katolske presten, monsignore John Day, hadde forgrepet seg mot en ung kvinnelig student.

Ryan fikk også beskjed om at han ikke måtte nevne saken for sin nærmeste overordnede, Jim Barritt, skriver Sydney Morning Herald.

Barritt var nemlig venn med den anklagede katolske presten, en kontrollfrik og medlem av en uorganisert gruppering i politiet som ble omtalt som «den katolske mafiaen», fordi de beskyttet prester som ble anklaget for kriminalitet.

Dokumenterte et dusin overgrep

Ryan gikk uansett i gang med etterforskningen, og fant fort ut at den unge kvinnelige studenten ikke var den eneste som hadde blitt offer for monsignore Days seksuelle lyster.

Han fant et dusin gutter og jenter som hadde blitt misbrukt. Saken var heller ikke spesielt vanskelig å etterforske, da Day var så arrogant at han ikke skjulte sporene sine, fordi han anså seg selv som beskyttet.

Ryan tok så bevisene han hadde samlet sammen, og presenterte dem for Barrits overordnede. Han regnet med at de måtte ta saken for retten, og at han på den måten kunne unngå at Barritt hjalp sin venn, den katolske presten.

Den gang ei. Ryan ble angrepet, og beskyldt for å ha gått utenfor de vanlige kommandolinjene. Han ble også beordret til å legge fra seg saken, noe han nektet. Han tenkte at Day ikke ville gi seg om han ikke ble stoppet.

- Alt ble feid under teppet. Jeg tok imot 12 vitnemål og kunne tatt 100 til, har Ryan tidligere fortalt.

Da Ryan nektet å legge fra seg saken, gikk hans overordnede motvillig med på å etterforske den. Men etterforskningen ble ledet av Barritt, og på tross av at han var en nær venn av den anklagede presten, var han med under avhør.

Den endelige rapporten slo fast at det var «utilstrekkelige bevis til å rettsforfølge Day», selv om det også ble bemerket at han hadde «oppført seg upassende».

Tvunget til å si opp

Selv om rapporten var en form for oppreisning for Ryan, var karrieren hans dødsdømt fra det øyeblikket han nektet å legge fra seg saken.

Politisjef Reg Jackson slo fast at saken dreide seg om en personlighetskonflikt mellom to etterforskere, Barritt og Ryan. Dermed ble begge to forflyttet i 1972.

Barritt til byen Echua, noe som for ham var uproblematisk, mens Ryan ble beordret tilbake til Melbourne, på tross av at hans overordnede visste at han ikke kunne flytte dit, grunnet sønnens helse.

Dermed ble han tvunget til å si opp.

- Jeg var knust. Jeg hadde alltid ønsket å være en politimann, har Ryan sagt til BBC.

Men selv om han var knust, ga han seg aldri.

- Jeg visste at hvis jeg sa opp og ble i Mildura, så ville stemmen min bli hørt. I begynnelsen hadde jeg mareritt om at monsignore Day voldtok barn og om måten politietaten tilga lovbrudden, sa Ryan under en høring i 2015.

Fikk beklagelse

Etter hvert fikk Ryan en mektig støttespiller: tidligere politisjef i Victoria, Mick Miller. Han hadde også jobbet i politiet på tidspunktet Ryan ble tvunget til å si opp, men han hadde blitt forsikret om at det dreide seg om en liten konflikt.

Lenge etter at han hadde blitt pensjonist leste han boka «Unholy Trinity», der Ryan forteller sin historie om hvordan han hadde blitt tvunget ut av politiet. Miller skjønte at han ikke hadde fått sannheten av sine kolleger.

Derfor tok han kontakt med nåværende politisjef i Victoria, Graham Ashton, som også hadde lest boka, og insisterte på at han så på de gamle sakspapirene. Da Ashton gjorde det, sto det helt klart for ham at en god politimann hadde blitt tvunget ut av etaten for å ha skjøttet jobben sin på en god måte.

Det ledet til en høring, noe som i sin tur førte til en drepende dom over Ryans overordnede i politiet. Og i 2016 beklaget Ashton offisielt på vegne av hele politietaten.

- Denis ville ikke se den andre veien. Han handlet med verdighet og mot, og det er et bevis på hans karakter. Vi kan ikke rette opp i historiens urett, men vi kan anerkjenne og lære av den, sa Ashton.

Siste kapittel skrevet

Og det siste kapittelet i saken ble altså skrevet mandag, da det ble kjent at Ryan har blitt tilkjent erstatning.

- Jeg er glad, veldig fornøyd og tenker at 45 år er nok. Men jeg hadde gitt alt tilbake dersom personene som nå er voksne - disse barna som ble misbrukt av disse prestene - ikke hadde måttet gå gjennom det de gjorde. Dette har jeg hatt med meg hele livet. Det er en byrde og jeg vil aldri glemme det, sier Ryan.

Når det gjelder monsignore John Day ble han etter hvert tvangsflyttet fra Mildura han også, men bare grunnet trusler om at påstandene mot ham ville bli offentlig kjent.

Han døde i 1978, uten å ha måttet stå til rette for sine handlinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media