Denne 140 år gamle glødelampa kan erstatte LED-pærene dine

- Det er spennende.

GLØDELAMPE: Forskere ved MIT i USA har utviklet en ny glødelampe som er langt mer energibesparende enn LED-pærene som i dag dominerer markedet. Foto: NTB Scanpix
GLØDELAMPE: Forskere ved MIT i USA har utviklet en ny glødelampe som er langt mer energibesparende enn LED-pærene som i dag dominerer markedet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tradisjonelle glødelampen har de siste årene mistet popularitet, og har langt på vei blitt faset ut av markedet som et sted i EUs økodesigndirektiv.

Lyskilden var ganske enkelt ikke energieffektiv nok, og halogenpærer er i ferd med å slå følge. Det er LED som gjelder for alle pengene.

Men en gruppe forskere ved Massachusets Institute of Technology (MIT) mener nå de har gjort funn som kan føre til en renessanse for den utdaterte glødelampa. Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

Energieffektivitet Tradisjonelt sett kan glødelampa, som først så dagens lys på siste halvdel av 1800-tallet, vise til en energieffektivitet på beskjedne fem prosent. Det vil med andre ord si at 95 prosent av energien frigjøres som varme - ikke lys.

Til sammenlikning ligger LED-pærer og lysrør på omlag 14 prosent. Men med forskernes nye oppdagelse kan effektiviteten til glødelampa økes til hele 40 prosent.

Fenomenet kalles «resirkulerende lys», og skapes ved at glødetråden omgis av en liten krystallkonstruksjon. Denne gjør at energien, som vanligvis unnslipper, sendes tilbake i glødetråden, og kan slik produsere mer lys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer