Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne 140 år gamle glødelampa kan erstatte LED-pærene dine

- Det er spennende.

GLØDELAMPE: Forskere ved MIT i USA har utviklet en ny glødelampe som er langt mer energibesparende enn LED-pærene som i dag dominerer markedet. Foto: NTB Scanpix
GLØDELAMPE: Forskere ved MIT i USA har utviklet en ny glødelampe som er langt mer energibesparende enn LED-pærene som i dag dominerer markedet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tradisjonelle glødelampen har de siste årene mistet popularitet, og har langt på vei blitt faset ut av markedet som et sted i EUs økodesigndirektiv.

Lyskilden var ganske enkelt ikke energieffektiv nok, og halogenpærer er i ferd med å slå følge. Det er LED som gjelder for alle pengene.

Men en gruppe forskere ved Massachusets Institute of Technology (MIT) mener nå de har gjort funn som kan føre til en renessanse for den utdaterte glødelampa. Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

Energieffektivitet Tradisjonelt sett kan glødelampa, som først så dagens lys på siste halvdel av 1800-tallet, vise til en energieffektivitet på beskjedne fem prosent. Det vil med andre ord si at 95 prosent av energien frigjøres som varme - ikke lys.

Til sammenlikning ligger LED-pærer og lysrør på omlag 14 prosent. Men med forskernes nye oppdagelse kan effektiviteten til glødelampa økes til hele 40 prosent.

Fenomenet kalles «resirkulerende lys», og skapes ved at glødetråden omgis av en liten krystallkonstruksjon. Denne gjør at energien, som vanligvis unnslipper, sendes tilbake i glødetråden, og kan slik produsere mer lys.

Rimelig EN annen ting som taler glødelampas sak, er lyset den faktisk produserer. Undersøkelser har ifølge avisa vist at det blålige lyset fra LED-pærer eller lysrør kan være en medvirkende årsak til søvnmangel hos mange.

I tillegg er det mange som bekymrer seg over kjemikaliene som brukes i produksjonen av de moderne lyskildene.

Økonomisk sett vil det også være en gevinst. Den britiske organisasjonen for energieffektivitet har regnet ut at en tradisjonell glødelampe på 60 watt i løpet av et år vil koste omlag 100 kroner.

Til sammenlikning vil et lysrør koste 19 kroner mens en LED-pære vil koste 16 kroner.

Men dersom den nye typen glødelamper klarer å leve opp til det forskerne ved MIT lover, kan kostnaden komme helt ned i beskjedne 6 kroner i løpet av et år.

- Spennende Ivan Celanovic er en av sjefsforskerne på prosjektet. Han sier til Telegraph at spesielt fargegjengivelsen er noe som taler til glødelampas fordel.

- Dette er grunnen til at glødelamper forble dominerende så lenge. Det varme lyset ble foretrukket foran det kalde flate lyset fra lysrør i flere årtier, sier han.

Også professor Gang Chen, som er leder for avdelingen for maskinteknikk ved MIT, kommenterer forskningen.

- Det er ingen tvil om at potensialet til denne lyskilden er spennende, sier han.

HAR TATT OVER: LED-pærer og lysstoffrør i kompaktform har tatt over mye av markedet på grunn av sin effektive energibruk. Foto: NTB Scanpix
HAR TATT OVER: LED-pærer og lysstoffrør i kompaktform har tatt over mye av markedet på grunn av sin effektive energibruk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling