Denne 15-åringen står opp for våpnene

Nå får hun støtte fra millioner på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15-åringen Sarah Merkle er blitt den nye yndlingen til konservative i USA som vil beskytte våpenlovgivningene landet har i dag.

I etterkant av skytemassakrene i blant annet Newton og Aurora i fjor har debatten om våpenlovene i USA rullet i et stadig mer opphetet debattklima, blant annet takket være ytterpunkter som våpenorganisasjonen NRA og CNN-ankeret Piers Morgan som har gått i bresjen for «krigen mot våpnene».

Videoen du kan se øverst i saken sprer seg nå som ild i tørt gress på sosiale medier. Den viser hvordan 15-årige Sarah står opp mot politikerne som ville innføre strengere våpenlover i Maryland.

- Vil ikke hjelpe 15-åringens innlegg er så langt sett av over 2,5 millioner på nettet og promoteres blant annet kraftig av gruppa «The Maryland Minutemen», som lover å kjempe «hver gang det andre grunnlovstillegget er truet».

Det er det andre grunnlovstillegget som gir amerikanerne rett til å bære våpen, men det er stor uenighet om hvor bredt denne retten skal tolkes.

Merkle stilte opp i delstatsforsamlingen i Maryland for å snakke ut mot strengere våpenlovgivning, som hun mener ikke vil føre til mindre voldsbruk.

- Man trenger ikke skytevåpen for å begå massemord, og det å frata amerikanske borgere deres rettigheter vil ikke løse noe som helst, sier jenta til politikerne.

Vil trolig ikke påvirke guvernøren Huffington Post påpeker at de konservative har trykket henne til sitt bryst, som et nytt, friskt og ungt ansikt i en våpenbevegelse som ofte blir sett på som gammel, hvit og grå.

I sin tale til politikerne hevder Merkle at lovforslaget, som skal gjøre det vanskeligere å frakte våpen innad i staten, vil gjøre det umulig for henne å få college-plass på et skytterstipend.

Huffington Post skriver imidlertid at innlegget og oppmerksomheten Merkle har fått ikke vil påvirke Maryland-guvernør Martin O'Malley, som er ventet å signere våpenloven i løpet av kort tid.

Men våpenforkjemperne har uansett fått et nytt ansikt de kan bruke i sitt forsvar av våpenlovene.