Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reaktor VVER-440

Denne 45 år gamle reaktoren skulle stenges i 2003. Nå gjøres den klar for 15 nye år

Reaktor nr. 1 på Kola-kjernekraftverket var opprinnelig laget for å fungere i tretti år. I stedet skal den bli seksti.

VEDLIKEHOLD: Russland eldste kommersielle reaktor skulle vare i 30 år. Nå vedlikeholdes den for å vare i 60. Foto: Thomas Nilsen
VEDLIKEHOLD: Russland eldste kommersielle reaktor skulle vare i 30 år. Nå vedlikeholdes den for å vare i 60. Foto: Thomas Nilsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (BARENTS OBSERVER): 17.april ble Russlands eldste kommersielle vannavkjølte reaktor av VVER-440-typen koblet fra strømnettet og stengt. Nå begynner en større oppgraderingsprosess, som skal vare i 195 dager, opplyser det statlige atomenergiselskapet Rosatom.

Barents Observer skriver at reaktoren startet livet sitt i 1973, og skulle i utgangspunktet stenges ned i 2003. I stedet ble lisensen utvidet med 15 år til, frem til 2018. I 2015 begynte man nye sikkerhetsvurderinger, for å muliggjøre nok en utvidelse av reaktorens levetid.

Sikkerhet

De fysiske forbedringene som trengs for å kjøre reaktoren i 15 år til starter nå.

- Alt det planlagte arbeidet har til hensikt å forbedre sikkerheten til Kola-kraftverket, og utvide levetiden til utstyret slik at det kan være i drift enda en periode, sier kraftverkets direktør Vasilij Omeltsjuk.

- Vi har en god del arbeid som må gjøres med å modernisere de eksisterende systemene, i tillegg til å implementere nye systemer og utstyr som sikrer at reaktoren kan operere de neste 15 årene.

- Det skal installeres ny nødavkjøling av reaktorkjernen, både et aktivt og et passivt. I tillegg skal det installeres nye kontrollsikkerhetssystemer, systemer for måling av stråling og diagnosesystemer, sier han.

Få år etter Sovjetunionens sammenbrudd begynte Det Internasjonale Atomenergibyrået IAEA en fullstendig vurdering av sikkerheten til de gamle VVER-400/230-reaktorene som på denne tiden var i drift i Russland, Bulgaria og Tsjekkoslovakia. Et kraftverk i det tidligere Øst-Tyskland hadde allerede blitt stengt av sikkerhetsårsaker.

Skapte overskrifter

I IAEAs rapport som ble publisert i 1996, identifiserte man omkring hundre sikkerhetsproblemer, og kom med en liste over nødvendige forbedringer i prioritert rekkefølge. På 90-tallet skapte sikkerhetsproblemene ved Kola-kraftverket store overskrifter ikke bare i Russland, men i de skandinaviske nabolandene.

Norge bevilget penger til kraftverket for å utbedre sikkerheten, i tillegg til praktisk utstyr som utvendige generatorer ment å sikre nedkjøling i tilfelle strømstans i det innebygde kjøleanlegget. I 1995 forsikret daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal overfor Stortinget at den norske tekniske assistansen til kjernekraftverket ikke skulle «bidra til å forlenge reaktorenes levetid, men bare forbedre sikkerheten.»

- Utvidelsen av levetiden til reaktor nr. 1 er den viktigste oppgaven i 2018 for alle som jobber på Kola-kjernekraftverket, forklarte kraftverkets sjefsingeniør Vladimir Matvejev i et presseskriv fra Rosatom denne uken.

Rosatom sier at arbeidet med å øke levetiden for atomkraftverk er en global trend, som ikke bare skjer i Russland. Mens den eldste reaktoren er under oppgradering frem til slutten av 2018, skal de tre andre reaktorene på Kola gå som normalt.

Kola-kraftverkets står for omkring 60 prosent av strømproduksjonen i Murmanskregionen. Det ligger i nærheten av byen Poljarnyj Zori, omtrent 70 kilometer sør for Murmansk, 220 kilometer fra grensen til Norge og 100 kilometer fra grensen til Finland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!