Denne Airbusen er senket på havets bunn for å tiltrekke seg fisker og dykkere

Ny tyrkisk turistmagnet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et fly i sjøen er vanligvis ikke gode nyheter, men tyrkiske myndigheter ser litt annerledes på det. Søndag senket de en Airbus A300, 54 meter lang og med et vingespenn på 44 meter, ned til havets bunn ved Egeerhavets kyst, skriver Washington Post.

Der, på 23 meters dyp, skal flyet fungere som et kunstig rev, og forhåpentligvis tiltrekke seg både fisk og turister, først og fremst dykkerentusiaster.

Beskytte livet under vann Hundrevis av mennesker overvar nedsenkingen av det som antakeligvis er det største flyet som noensinne er brukt som kunstig rev. For selve ideen er ikke ny. Tyrkia har relativt nylig senket tre mindre fly, med samme mål for øye.

Ordføreren i Aydin-provinsen sier til AFP at de har to mål med senkingen av flyet; å gjøre Kusadasi om til en helårsdestinasjon for eventyrlystne dykkere, og for å beskytte livet under vann.

- Og med disse målene i tankene har vi vært vitne et av verdens største vrak, sier ordfører Özlem Çerçio?lu.

Usikkert om det hjelper Tanken bak kunstige rev er at de, i teorien, skal ta noe av trafikken bort fra deres skjøre og naturlige motstykker. Naturlige korallrev trues av sykdom og surere og uvanlig varmt vann, i tillegg til den skaden stor turisttrafikk påfører både revene og dyrene som lever i dem.

Hvorvidt kunstige rev er en velsignelse for økosystemet eller ikke er et ubesvart spørsmål. I 2013 målte forskere fiskebestanden i nærheten av et kunstig rev utenfor kysten av Australia. De fant da opp til 10 ganger så mye fisk der, som ved det naturlige revet 1500 meter unna.

På tross av dette bekymrer noen eksperter seg for at det ikke handler om økning i antall fisk, snarere en relokasjon av den fisken som allerede var der.

KUNSTIG REV: Søndag ble flyet senket til havets bunn. Nå gjenstår det å se om fiskene trives i vraket. Foto: Necip Uyanik / Anadolu Agency / NTB scanpix
KUNSTIG REV: Søndag ble flyet senket til havets bunn. Nå gjenstår det å se om fiskene trives i vraket. Foto: Necip Uyanik / Anadolu Agency / NTB scanpix Vis mer