Denne almanakken kan rokke ved koffertbeviset

Denne almanakken fra 1983 kan komme til å rokke ved det helt sentrale pengebeviset i Treholt-saken.

DOKUMENTASJON OMSTRIDT BILDE: Snekkeren viser at han har skrevet Storækre i almanakken 19. august 1983. Da la han lister til parkettgulvet i leilighetens tårnrom. Foto: Thomas Rasmus Skaug
DOKUMENTASJON OMSTRIDT BILDE: Snekkeren viser at han har skrevet Storækre i almanakken 19. august 1983. Da la han lister til parkettgulvet i leilighetens tårnrom. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Denne almanakken fra 1983 kan komme til å rokke ved det helt sentrale pengebeviset i Treholt-saken. Notatene til snekkeren som la nye gulv i leiligheten er svært interessante, fordi etterforskerne i Politiets overvåkingstjeneste (POT) har forklart at de tok bilder av pengebeviset i kofferten på soverommet til Arne Treholt og Kari Storækre 22. august 1983. Det skal ha vært omlag 30 000 dollar i kofferten. Påtalemyndigheten la fram dette pengebeviset i retten og hevdet de hadde motivet for spionasjen: Penger fra KGB.

Ett av tre bilder, som POT har forklart er tatt på soverommet til Treholt, viser et parkettgulv i den øvre høyre bildekanten, under det som POT mener er senga i soverommet.

Dagbladet har besøkt den nå 71 år gamle snekkeren, som ønsker å fortelle sin historie anonymt. Han forklarer at han skriver ned alle jobber og timer han bruker på hvert arbeidssted i almanakker. Det gjør han for å sikre korrekt grunnlag for å skrive fakturaer til kundene. Snekkeren sier at han begynte å legge parkettgulv i leiligheten til Arne Treholt og Kari Storækre i Oscarsgate rett etter at de flyttet inn i leiligheten i oktober 1982.

- Da la vi nytt gulv i spisestua, men Treholt hadde lite penger. Derfor måtte vi vente med å legge nye gulv i andre rom. I august 1983 ble det bestemt å legge nytt parkettgulv i tårnrommet. Det var rundt og vanskelig å legge inntil veggene. Vi ble derfor enige om at jeg skulle gjøre den vanskeligste jobben, så skulle Arne legge resten selv, forteller snekkeren, før han finner fram almanakkene.

Han blar opp på 16. august der det står at han leverte parketten til leiligheten. Den 19. august var han tilbake for å legge lister inn til veggene. Han har ført tre timer på seg og tre timer på en kollega han hadde med på jobben, under navnet Storækre.

- Da så hele leiligheten ut som en byggeplass. Møbler og alt fra tårnrommet var stuet inn i andre rom, blant annet soverommet. Der var det ikke lagt nytt gulv, og de hadde ikke parkett der fra før. Jeg har aldri lagt nytt gulv der, og jeg kan ikke huske at de noen gang snakket om å legge parkett der. De ville prioritere stuene, sier snekkeren.

Vi spør om Treholt kan ha lagt materialer på gulvet ved senga på soverommet, men det mener snekkeren ikke kan ha vært mulig.

- Jeg vet ikke, eller kan ikke huske, hvor materialene ble lagt. Det kan umulig ha vært på soverommet ettersom det var helt fullt med møbler og annet fra tårnrommet.

Treholt leide inn en snekker som har dagbokbevis på at parkett ikke var lagt på de og de datoene
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Treholt leide inn en snekker som har dagbokbevis på at parkett ikke var lagt på de og de datoene Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

POT-etterforskerne sier at de tok bildene av pengebeviset i kofferten 22. august. Snekkeren sier at det ville vært helt umulig for Treholt å legge det gulvet helt selv, uten hjelp fra ham, i løpet av et par dager.

- Det kan han overhodet ikke ha klart å gjøre i løpet av den helga. I leiligheten var det profil-lister over alt. Jeg måtte legge parketten inn mot disse fordi det var ganske vanskelig. Treholt ville ikke ha klart det aleine. Det er helt utelukket, sier snekkeren.

Snekkeren var selv inne til avhør hos POT i 1984.

- Jeg var i åttende etasje i politihuset og ble avhørt. En hyggelig kar spurte mest om hvor mye penger vi hadde fått for jobben, sier han.

Nå er han klar for å stille med almanakkene sine hvis Gjenopptakelseskommisjonen spør.

-- Det er klart jeg vil det. Hvis disse kan bidra til en oppklaring av denne historien, vil det være veldig bra, sier han.

Advokat Harald Stabell har sagt til Dagbladet at han ikke tror at bildene som påtalemyndigheten har lagt fram som bevis i saken er tatt i leiligheten til Treholt. Han mener de er tatt i 8. etasje i politihuset.

Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer