Denne Amanda\'en skal hun ikke selge

Anja Breien fikk æres-Amanda, og ble løftet på gullstol av Kristoffer Joner og Aksel Hennie. Denne Amanda-statuetten lovet hun å ikke selge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Den forrige hun fikk, for «Hustriet - ti år etter» for 20 år siden, solgte hun til Svenska Filminstuttet for 7.000 kroner tre år seinere.

Dette gjorde hun i protest mot at daværende kulturminister Eleonore Bjartveit (KrF) kuttet filmstøtten med 14 millioner kroner.

Med kuttet sørget hun, ifølge Breien, for at bare fem filmer fikk statlig støtte det året.

«Pent brukt Amanda»

- Jeg rykket inn en liten annonse i Dagbladet om at en pent brukt Amanda-statuett var til salgs. Svenska Filminstituttet, som også hadde opplevd kutt, kjøpte Amanda\'en og satte den i en monter.

- I høst er det valg igjen. Da må vi få en kulturminister som ikke gjør det nødvendig for meg å selge denne også, sa Breien til Dagbladet etterpå.

Regissør Breien (65) fikk æres-Amanda\'en overrakt av de to gjenlevende skuespillerne i den unike «Hustruer»-trilogien hennes, Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand.

Stum Joner

Kristoffer Joner var den stummeste mannen på scenen. Etter å ha blitt kåret til beste skuespiller for innsatsen i «Naboer», stotret Joner «tusen takk» og «det er vanskelig å si noe nå».

Etterpå forklarte han den kortklipte takketalen slik:

- Det kunne blitt veldig pinlig hvis jeg hadde fortsatt. Jeg blir så lett rørt. Men det gjorde godt å få dette klapp på skuldra.

Iført nordsjøjakke, t-skjorte, ustrøket skjorte og olabukser tok Kristoffer Joner plass i den stivpyntede forsamlingen rett før sending.

- Jeg driver og flytter, skjønner du. Så jeg hadde ikke tid til å lete fram penklærne, sa Joner til Dagbladet, tok et siste drag av Marlboro-sigaretten og entret salen like før tv-sendinga.

Og endelig - etter tre forsøk fra før - vant han.

Ikke sett Uno og Hawaii

Kristoffer Joner går sine egne veier. Og virker ikke spesielt opptatt av hva andre filmfolk lager. Han hadde i alle fall ikke sett prestasjonene til de han konkurrerte mot i går - Stig Henrik Hoff (Hawaii, Oslo) og Aksel Hennie (Uno).

- Jeg er blitt far, og dermed er jeg også blitt en kjedelig mann. Jeg står opp tidlig og legger meg tidlig.

33 år gamle Joner var i 2001 nominert for både «Detektor» og «Mongoland» uten å vinne. I 2003 ble han på nytt nominert, for «Villmark». Heller ikke den vant han.\'

Men på det fjerde skulle det skje. Og en lett nervøs Joner jublet sammen med samboer Gine Therese Grønner.

Hennie sikker

Hans konkurrent og kollega Aksel Hennie var på forhånd sikker på at han ikke ville få skuespiller-Amanda\'en:

- Kristoffer Joner får prisen. Både fordi han er sinnssykt bra - og fordi «Naboer» kun har én nominasjon.

Etterpå sa Hennie, som vant én og tapte to nominasjoner:

- Fullt fortjent pris til Kristoffer, selv om også Stig Henrik Hoff hadde fortjent prisen for Hawaii, Oslo. Sjøl er jeg sjeleglad for at jeg vant klassen for beste manus. «Uno» er jo hjertebarnet mitt.

2 x Hawaii

Aksel Hennie var også lykkelig for at gjengen bak Hawaii, Oslo fikk to priser på fire nominasjoner:

- Jeg var jo med og spilte. Så jeg føler at jeg er litt med på de prisene også.

- Det er et vanvittig høyt nivå på norsk film for tida. Det er slutt på den tida da man satt og holdt seg for øynene og syntes norsk film var pinlig dårlig. Gud bedre, nå skal det festes! sa regissør Erik Poppe, som holdt en rørende takketale til blant andre datteren Anna Leah (7), som også var med ham opp på scenen. Kona Kirsten og Lille My (nyfødt barn) ble også hilset.

Før utdelingen spurte Dagbladet gjengen bak Hawaii, Oslo hvor mange priser de burde vinne:

- Vi er favoritt i alle fire kategoriene. Det kan jo bli Titanic om igjen. Vi bør iallfall vinne to.

Hawaii, Oslo ble kåret til beste film, og Harald Rosenløw-Eeg vant pris for manuset.

- Det er så bra at man kan vinne med en film som er så realistisk til siste scene - for så å bryte totalt, og stille spørsmålet: Finnes det engler? sier Rosenløw-Eeg.

Hawaii, Oslo er sett av 180.000 norske kinogjengere og topper dvd-listene. Nå går filmen også for fulle hus i endel europeiske kinosaler.

Hvis noen fra Hawaii, Oslo var litt skuffet, måtte det være skuespiller Stig Henrik Hoff. Han spilte strålende, men måtte altså gi tapt for Kristoffer Joner i kampen om å bli beste skuespiller.

- Det er en åpen match mellom verdige motstandere. Så det blir «Yes!» uansett om jeg vinner eller taper, sa Hoff rett før sending.


To 37-åringer

Annika Hallin ble beste kvinnelige skuespiller. Den svenske 37-åringen innrømmet at rollen som den deprimerte legen Victoria er det tøffeste hun noensinne har gjort.

- Den rollen kostet meg mye. Og den sitter fortsatt i ryggmargen, sa hun.

Hallins mannlige motspiller i filmen: Kristoffer Joner, selvfølgelig.

Før utdelingen sa Hallin, som neste helg gjestespiller ved Nasjonalteateret i Oslo med stykket «Psykose 448», dette til Dagbladet:

- Jeg tror ikke at jeg vinner. Jeg føler meg svært beæret bare over å bli nominert.

Hennes venninne og nominerte rival til prisen, Trine Wiggen (En folkefiende), var derimot krystallklar:

- Annika vinner. Hun gjør den klart beste prestasjonen av oss. Og det er den mest helstøpte filmen. Jeg spiller jo selv en rolle i «Vinterkyss», og det var sånn jeg ble kjent med Annika. Hadde vi bodd i samme land er jeg sikker på at vi ville vært meget nære venninner.

Wiggen er to dager yngre enn Annika Hallin, og sånn sett var den eldste best i går.

Prisvinnerne:

JENTE-TRIO: Annika Hallin ble kåret til beste kvinnelige skuespiller. Her er hun flankert av venninne og konkurrent Trine Wiggen (t.v.) - og den andre konkurrenten, Hildegunn Riise. Bildet er tatt før de visste hvem som vant.
BESTE KVINNELIGE SKUESPILLER Annika Hallin for hovedrollen i «Vinterkyss».
BESTE MANNLIGE SKUESPILLER: Kristoffer Joner for hovedrollen i «Naboer».
<B>KLINTE TIL: Kulturministeren fikk sitt andre jentekyss på kort tid da Marit Åslein slo til under årets Amanda.
TAKKET DATTER: Hawaii, Oslo vant i to av de fire klassene den var nominert. Regissør Erik Poppe takket datteren Anna Leah (7) fra scenen. Etterpå drysset hun glitter over pappa.
SMILTE TIL HENNIE: Kristoffer Joner kostet på seg et smil bort mot Aksel Hennie etter å ha vunnet prisen for beste skuespiller. Han slo blant andre Hennie i den kampen. Til høyre sitter Joners samboer Gine Therese Grønner.
HAWAII-GJENG: De fire største gutta hadde hver sin nominasjon inne for Hawaii, Oslo. Fra venstre manusforfatter Harald Rosenløw-Eeg (vant for beste manus), produsent Finn Gjerdrum (vant for beste film), regissør Erik Poppe (tapte mot Aksel Hennie) og skuespiller Stig Henrik Hoff (tapte mot Kristoffer Joner). Nederst; Gjerdrums sønn Halvfdan (12).
LYKKELIG TRIO: Anja Breien solgte sin forrige Amanda-statuett. Denne skal hun beholde. Til venstre Kristoffer Joner, som vant for beste skuespiller i sitt fjerde forsøk. Og til høyre Aksel Hennie, som ble dypt rørt over den ene statuetten han vant på tre Uno-nominasjoner. Alle foto: Erling Hægeland
IKKE STIVPYNTET: Kristoffer Joner hadde ikke tid til å pynte seg før Amanda-utdelingen. Her på vei inn til showet.
<B>KLINTE TIL: Kulturministeren fikk sitt andre jentekyss på kort tid da Marit Åslein slo til under årets Amanda.
BESTE REGI: En overrasket Aksel Hennie fikk prisen for beste regi for sin film «Uno».