TRUSSEL:  Rundt 2300 Humvee-biler er i IS sin besittelse. Bilen på bildet er tatt tilbake fra organisasjonen av kurdiske Peshmerga-styrker. Foto: Abaca/NTB Scanpix
TRUSSEL: Rundt 2300 Humvee-biler er i IS sin besittelse. Bilen på bildet er tatt tilbake fra organisasjonen av kurdiske Peshmerga-styrker. Foto: Abaca/NTB ScanpixVis mer

Denne amerikanske stoltheten har blitt USAs verste mareritt i Irak

Biltypen Humvee skulle bekjempe IS - brukes nå i selvmordsangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall Humvee-biler levert av USA skulle tippe krigen i de irakiske myndigheters favør.

Nå har rundt 2300 av feltvognene blitt kapret av den fundamentalistiske organisasjonen den Islamske Stat, melder Business Insider.

Landets statsminister, Haider al-Abadi, sier at flesteparten av bilene ble kapret etter at IS tok over Mosul, Iraks nest største by.

Terrorgruppa har ikke nølt med å ta feltvognene i bruk. Ifølge Sean D. Naylor, reporter for nettstedet Foreign Policy bruker IS dem blant annet i sine mange selvmordsangrep.

Ustoppelige bilbomber Naylor mener at bilene, som blant annet blir produsert av AM General, er godt egnet til dette - nettopp på grunn av de samme kvalitetene som gjorde at de ble sendt til Irak i utgangspunktet.

- Bilenes beskyttende plater forhindrer motstanderne fra å ta ut sjåførene før angriperne får detonert bombene. De tåler også stor vekt, noe som gjør at IS kan laste dem med store mengder eksplosiver, sier Naylor.

De solide bilene har vært med på å gjøre situasjonen svært utrygg for regjeringens statiske forsvarsstillinger, og skal i følge Business Insider ha vært en av flere årsaker til IS' fremgang i landet.

Hyppig brukt i krigen - Det er lite som kan stoppe en slik bilbombe, og IS har verken mangel på eksplosiver eller frivillige, skriver nettstedet som siterer sikkerhetsorganisasjonen Soufan Group.

Et trettitalls Humvees skal blant annet ha blitt brukt i angrepet på Ramadi.

Byen, som ligger mellom Bagdad og den syriske grensen, ble inntatt den 15. mai. Den er bare én av flere strategisk viktige byer som IS har tatt over siden krigen brøt ut i Irak.

Organisasjonen skal nå benytte seg av en taktikk der de tørker ut regjeringskontrollerte områder, noe som gjør situasjonen enda verre for regjeringen og landets befolkning.

Denne helga var det nøyaktig ett år siden IS startet offensiven i Nord-Irak, og markerte med det starten på en militær aksjon som i rask rekkefølge ga dem byene Samarra (5. juni), Mosul (10. juni) og Tikrit (11. juni).