Denne apen har fått ny lever fra en klonet gris

- Kan være en løsning på mangelen på menneskeorganer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Kina har legene ved Xijing-sykehuset i Xi'an gjennomført en vellykket levertransplantasjon fra en klonet gris til en ape

Apen, som fikk den nye leveren 28. mai, er fortsatt i live og i en stabil tilstand, opplyser professor ved sykehuset, Dou Kefeng, som utførte operasjonen til asiaone.com.

Sykehuset startet forskningsprosjektet for fire år siden på grunn av mangel på donorer. Den første transplantasjonen fra en klonet gris til en ape ble utført 7. mai i år, men apen døde kun to dager etter operasjonen.

- Gjennombrudd Lignende forsøk har tidligere blitt gjennomført i USA, Tyskland og Japan, men ingen av apene har vært i stabil tilstand så lenge som ti dager etter operasjonen.

I juni 2012 transplanterte leger i Sør-Korea både et hjerte og en nyre fra en klonet gris til to forskjellige aper, men ingen av dem ble stabile etter operasjonen, og døde etter 24 dager.

Eksperter mener den vellykkede operasjonen kan være et gjennombrudd når det kommer til organtransplantasjoner, skriver britiske Daily Mail.

Organmangel Dou Kefeng forteller til asiaone.com organene fra genetisk manipulerte griser er foretrukne alternativer til menneskeorganer, og at denne kirurgiens suksess la grunnlaget for et teoretisk og eksperimentelt grunnlag for klinisk anvendelse av slike transplantasjoner, som kan være en løsning på mangelen på menneskeorganer til bruk i transplantasjoner.

Han understreker at det likevel er et langt stykke fram før slike transplantasjoner kan gjennomføres på mennesker.

Under operasjonen fjernet legene først apens milt, og satte deretter en del av griseleveren inn i magen.

- Tre timer etter operasjonen kunne apen puste spontant, og den vitale tegn var stabile, sier Dou.