Denne apen kan bevege en robotarm med tankene

Viktig skritt mot tankestyrte proteser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To aper med små sensorer operert inn i hjernen har lært seg å bevege en robotarm bare med tankekraft. Apene får armen til å ta etter og plukke opp mat. Finmotorikken fungerer så bra at apene kan justere grepet etter størrelsen og klebrigheten på maten om nødvendig.

Rapporten om apene er publisert på nett av det tidsskriftet Nature , og er det mest slående eksempelet på hvor langt man er kommet innen teknologi der hjernebølger virker sammen med maskiner. Forskere forventer at denne typen teknologi etter hvert vi gi personer med ryggmargsskader og andre lammende lidelser større bevegelser. Resultatene med apene tyder på at tankestyrte proteser er teknisk mulig, skriver New York Times.

Et steg videre

I tidligere studier har mennesker flyttet markører på en dataskjerm ved hjelp av hjernebølger. Det har også vært andre forsøk der dyr har brukt robotarmer til å spise. Dette eksperimentet tar imidlertid teknologien et skritt videre.

Apehjernene har tilsynelatende adoptert armen som sin egen, og i eksperimentet tilpasser de bevegelsene til omgivelsene og uforutsette hendelser som at de mistet maten.

Traff munn

Forskerne fra University of Pittsburgh og Carnegie Mellon University som står bak prosjektet, benyttet seg av aper både fordi de er anatomisk like mennesker og fordi de lærer raskt.

Etter en tilvennings og opplæringsperiode brukte de robotarmen til å spise druer, marshmellows og andre godsaker.  Maten traff munnen rundt to tredeler av tiden- noe som skal være imponerende sammenliknet med tidligere forsøk.

Denne apen kan bevege en robotarm med tankene

- Dette studiet setter sammen alle bitene fra tidligere studier og har gitt en klar demonstrasjon av hva som er mulig, sier professor William Heetderksseir National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering.