Denne appen løser mattestykkene for deg

Du får til og med se hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken lanserte Microblink appen PhotoMath.

Skann regnestykket Appen gjør det mulig å skanne mattestykker du ønsker løsningen på. I løpet av et par sekunder får du opp både svar og utregning.

Ikke alle typer oppgaver Foreløpig er det bare noen typer emner appen kan løse:

• Addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon
• Brøk- og desimalregning
• Potensfunksjoner og n-te-røtter
• Enkle lineære likninger

Microblink beskriver PhotoMath som en kamerakalkulator.

Kult for elevene Mattelærer Tor Arne Mjølund, som i år ble tildelt Holmboeprisen, gleder seg til å ta den nye appen inn i matteundervisningen.

- Vi har jo allerede dataprogrammer som kan gjøre mer avansert regning enn PhotoMath, men jeg tror det vil være både kulere og enklere for elevene å kunne bruke mobilen.

Han understreker at nye, digitale hjelpemidler er gode ressurser for elevene, men det betyr ikke at de ikke må lære seg tradisjonelle regnemåter.

- Eksamen er delt opp slik at man gjør én del med og én del uten hjelpemidler. Det betyr at man fortsatt må kunne løse mattestykker uten hjelpemidler, sier Mjølund.

Ender timeforholdet
Fra våren 2015 endres timeforholdet mellom eksamensdel 1 og 2 i videregående skole. I teoretisk matte og matematikk programfag tillegges del 1, delen uten hjelpemidler, en time lengre tid. Del 2, med hjelpemidler, kuttes tilsvarende.

I tillegg endrer utdanningsdirektoratet kravet til digitale hjelpemidler i del 2. I dag er minstekravet å kunne bruke kalkulator. Til våren må elevene må også kunne bruke «regneark», «graftegner» og «CAS» (Computer Algebra System) når de skal løse eksamensoppgaver.

- Må brukes som et hjelpemiddel Vibeke Kløvstad, kommunikasjonssjef i Senter for IKT i utdanningen, sier at matteundervisningen i dag krever mer av eleven enn to streker under riktig svar.

- Det handler om å vise at man forstår strategier og løsningsmetoder. I grunnskolen har kladdeark og utregning blitt viktigere enn selve svaret.

Hun stiller seg positiv til den nye matteappen, så lenge den brukes som et hjelpemiddel og ikke går på bekostning av grunnleggende matteforståelse.

- MathPhoto er utviklet for å hjelpe elevene, men kan ikke fungere som en erstatning. Man må for eksempel fortsatt pugge gangetabellen og kunne den utenat, sier Kløvstad.

Ikke bekymret for misbruk Verken Tor Arne Mjølstad eller Vibeke Kløvstad er bekymret for at appen kan misbrukes av elevene. I og med at mobiltelefon ikke er et tillat hjelpemiddel under eksamen, vil PhotoMath bare kunne brukes i undervisning og til å gjøre lekser.

- Læreren har som regel god oversikt over elevene. Derfor vil det være relativt enkelt å se om elevene faktisk har løst oppgavene selv, eller om de har "jukset" med hjelpemidler, sier Kløvstad.

Microblink jobber for øyeblikket med videre utvikling av appen, som foreløpig hverken tar trigonometriske funksjoner eller andregradslikninger. Den lar deg heller ikke skanne håndskrevne mattestykker.

PhotoMath er foreløpig bare tilgjengelig for iOS og Windows Phone. Dersom du har Android kan den lastes ned fra starten av 2015.