Denne avgjorde presidentvalget

NEW YORK (Dagbladet) : Stemmeseddelen i Palm Beach kostet Al Gore Det hvite hus. «Sommerfugl-seddelen» villedet over 6000 velgere til å stemme på mer enn en kandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette førte til at stemmeseddelen ble forkastet.

Det er The Palm Beach Post som skriver at dette kostet Al Gore plassen i Det hvite hus.

Palm Beach-avisa har gått gjennom mer enn 19 000 av stemmesedlene som var årsaken for raseriet som utsatte presidentvalget i 37 dager i fjor. Kandidatenes navn var plassert på en måte som gjorde det lett å trykke inn flere navn på punche-kortene.

Lett Bush

Gore mistet 6607 stemmer, ifølge Palm Beach-avisa, ved at velgerne stemte både på Al Gore og Pat Buchanan. George W. Bush mistet også stemmer fordi stemmeseddelen forvirret, men det var bare 1631 stemmer. Bush var den eneste kandidaten som det var vanskelig å ta feil av på stemmeseddelen.

Republikanere mener The Palm Beach Post er spekulativ i sin artikkel. Særlig fordi en nyopptelling av blant andre Miami Herald viste at Bush ville ha vunnet uansett nyopptelling. Det er imidlertid ingen som er i tvil om at flere tusen mennesker stemte feil fordi stemmeseddelen i distriktet var forvirrende.

Idioter?

Den ultrakonservative presidentkandidaten Pat Buchanan sa også etter opptellingen at han var overbevist om at han hadde fått altfor mange stemmer i dette distriktet, som er et av de mest radikale i Florida.

- Alle disse menneskene har ikke stemt på meg, sa Buchanan.

Presidentvalget ble avgjort av USAs høyesterett i desember etter at den bestemte at Bushs ledelse med 537 stemmer skulle være avgjørende.

- Skal man bare kalle disse velgerne idioter? Eller er det valgsystemet som er idiotisk? spør Berkley-professor Henry Brady som tviler på at velgerne har hovedskylda.

«SOMMERFUGL»: Stemmeseddelen i Palm Beach County som ble kalt «sommerfuglen» gjorde at Al Gore mistet 6607 stemmer, og dermed presidentvalget i USA.