Denne babyen splitter en hel nasjon

Péter Rikardo (1 mnd.) ble årets nyttårsbarn og hetset fordi han er rom.

UTSATT FOR HETS:  Peter og Sylvia Rácz måtte takle sigøyner-hets etter deres sønn Rikardo havnet i nyhetene som årets nyttårsbarn i Ungarn. Foto: Privat.
UTSATT FOR HETS: Peter og Sylvia Rácz måtte takle sigøyner-hets etter deres sønn Rikardo havnet i nyhetene som årets nyttårsbarn i Ungarn. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Péter Rikardo Rácz ble født ett minutt over midnatt den 1. januar i år, og ble dermed Ungarns nyttårsbarn. Som i Norge, så havnet bilder av nyttårsbarnet i avisene.

Men det var da nestlederen i det høyreradikale partiet Jobbik lenket til en av avisartiklene på Facebook, at rabalderet startet.

- Antallet ungarere faller ikke bare drastisk, men snart så vil vi bli en minoritet i vårt eget hjem. Når vil dagen komme når de bestemmer å forandre Ungarns navn? Og når vil vi endelig takle vårt lands største problem?,spør Elod Novak på sin offentlige Facebook-side.

- Burde ikke bli stigmatisert Ungarn har en stor befolkning av romfolk, og Rikardo ble født midt i en opphetet debatt om deres plass i samfunnet.

- Det er ikke overraskende at denne familien møter motstand. Romfolk-utfordringene står høyt på dagsordenen i Ungarn. De er veldig underprivilegerte og det er mye vold og kriminalitet i deres miljøer, sier universitetslektor Eva Sarfi ved Sentral-Europa og Balkan-studier ved Universitetet i Oslo.

BBC har besøkt foreldrene til Péter Rikardo Rácz, Sylvia og Peter, som sier at barnet deres ikke burde bli stigmatisert fra det øyeblikket han ble født.

- Når sønnen min er 18 så kan han bestemme om han vil identifisere seg som rom eller ikke. Det er ikke hans feil at han kom inn i denne verden like etter midnatt. Kanskje var det rasisme i Ungarn før dette, men vi merket det ikke. Vi elsker å  bo i denne byen og alle er snille med oss her, sier Sylvia Rácz til BBC, og understreker at de ikke føler seg utenfor hjemme i byen Mako.

Støtte på begge sider Jobbik er Ungarns tredje største parti, og har 23 av 93 seter i parlamentet. Nestlederen i partiet, Elod Novak, har i ettertid uttalt, og også skrevet på sin Facebook-side, at det han skrev ikke var hatefulle ytringer.

Novak han har fått voldsom støtte fra motstandere av romfolket. Ifølge BBC var «de formerer seg som rotter» en typisk kommentar på nestlederens originale Facebook-melding om Racz-familien.

Samtidig har også familien opplevd en enorm støtte.

- Jobbik omtales ikke mye i avisene.  De isoleres av andre partier og av pressen, fordi man ikke ønsker å gi dem ekstra oppmerksomhet. Men på sosiale medier skjer det mye, og de har vært veldig gode på å profilere seg der, sier Sarfi til Dagbladet.

Familien sier Péter Rikardo Rácz skal få en utdannelse og gå på skole som alle andre barn. Men romfolk har i Ungarn generelt hatt lite utdanning.

- Under kommunismen hadde de arbeid, for eksempel i landbruket eller manuelt arbeid i industrien, men etter kommunismens fall har en stor del av romfolket blitt arbeidsledig. Det har ført til en oppblomstring i kriminalitet, og igjen en oppblomstring i konfliktnivået, sier Sarfi til Dagbladet.

- Det er blitt iverksatt mange tiltak som skal bedre romfolkets kår, men ikke alle virker, og en del av midlene forsvinner i lomma på korrupte politikere. Noen av tiltakene har møtt kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner,  som at de som ikke sender barna sine på skolen eller i barnehage ikke får barnetrygd, sier universitetslektoren til Dagbladet.

- Med stor bekymring Helsingfors-komiteen har lenge vært bekymret over det økende konfliktnivået rundt romfolk i Ungarn. Ifølge generalsekretær Bjørn Engesland gjelder det særlig fra statsminister Viktor Orbán kom til makten ved valget i 2010, med 52,8 prosent av stemmene. 

- Vi ser med stor bekymring på utviklingen i Ungarn, etter at Viktor Orbán kom til makten. For med ham som fikk nasjonalismen medvind. Vi ser at partier som Jobbik vinner fram, sier Engesland i Helsingforskomiteen til Dagbladet.

I fjor stanset Norge utbetalingen av EØS-midler til Ungarn på grunn av myndighetenes innskrenking av demokratiske rettigheter og inngripen overfor frivillige organisasjoner.

-At regjeringen ikke tar sterk nok avstand fra Jobbiks holdninger, gjør at de får fotfeste, sier Engeland

Jobbik selv beskriver seg som et radikalpatriotisk og kristent parti.

- Jeg oppfatter Jobbik som antijødisk, anti-innvandrer og anti-rom. Det at Orban ikke tar et tydelig oppgjør med dem, gjør at det bygges opp under fremmedfrykten, sier Engesland til Dagbladet.

DETTE ER MELDINGEN:  Dette er Facebook-meldingen om Racz-familien på Facebook-siden til nestlederen i Jobbik som startet debatten. Foto: Skjermdump / Facebook
DETTE ER MELDINGEN: Dette er Facebook-meldingen om Racz-familien på Facebook-siden til nestlederen i Jobbik som startet debatten. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer