FOTO: J. Craig Venter Institute
FOTO: J. Craig Venter InstituteVis mer

Denne bakterien er menneskeskapt

Forskere designet kunstig livsform ved å skrive ny DNA-kode til en vertscelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Forskere ved J. Craig Venter Institute i USA slapp i dag nyheten om at de har konstruert en kunstig livsform, en bakterie som er i stand til å reprodusere seg selv. Dette har de gjort ved å skape sin egen genetiske kode, for så å plassere den inn i en allerede levende, DNA-fri celle.


Eller, for å si det med en datametafor: De har ikke forandret den fysiske hardwaren (cellen), bare programmert den med sin egen «programvare».


Tok 15 år
- Vi er nå i stand til å ta vårt syntetiske kromosom og transplantere det inn i en mottakercelle - en annen organisme. Så snart denne nye programvaren går inn i cellen, blir den lest av cellen og konverteres til arten spesifisert den genetiske koden, forklarte Dr. Craig Venter til BBC News tidligere i dag.


Arbeidet med å skape den syntetiske livsformen skal ha tatt 24 forskere 15 år. Bakterien de valgte å syntetisere var den allerede eksisterende parasittbakterien Mycoplasma mycoides, en av verdens enkleste mikroorganismer.


Meningen er imidlertid at teknologien etter hvert skal la forskerne designe nye typer celler. Bruksområdene for slike syntetiske livsformer kan være alt fra å skape rent vann til å danne nye former for brennstoffer.


- Jeg tror de har potensiale til å skape en ny industriell revolusjon. Om vi virkelig kan få celler til å utføre produksjonen vi ønsker, kan de gjøre oss mindre avhengige av olje og reversere miljøskader ved å fange opp karbondioksid, sier Venter.


- Nesten som en gud

- Han [Venter, journ. anm.] beveger seg mot en guds rolle: Å skape kunstig liv som aldri kunne eksistert på naturlig vis, uttalte Julian Savulescu, professor i praktisk etikk ved Universitetet i Oxford ifølge The Daily Telegraph.


Selv om potensialet for fremskritt er stort, har teknologien unektelig sine farlige sider også, blant annet fordi den kan muliggjøre produksjonen av nye og dødeligere biokjemiske våpen. Selv om Savulescu virket optimistisk, advarte han:


- Vi trenger nye standarder for å vurdere sikkerheten i denne typen radikal forskning, og beskyttelse mot misbruk fra militæret og terrorister.