Denne bilen er stor som et sandkorn

Se hvordan den printes ut i løpet av fire minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teknologien bak 3D-printere er langtfra ny, og det praktiske hjelpemiddelet for alle som skal bygge noe blir stadig mer tilgjengelig på grunn av dalende pris.

Men nå har forskere ved Det tekniske universitetet i Wien tatt 3D-printeren et skritt videre. I en skrytevideo viser forskerne hvordan en 3D-printer klarer å lage en modellbil som kun er 285 mikrometer lang, noe som tilsvarer 285 000 nanometer.

Vanskelig å se Hvis et menneske har perfekt syn og perfekte lysforhold, kan det nakne øyet se objekter ned i 100 mikrometer.

Det er altså så vidt det er mulig å se bilen, som er på størrelsen med et sandkorn, med det blotte øyet. De imponerende detaljene med rattet og dekkene vil være svært vanskelig å se uten hjelp.

For å sette størrelsen i perspektiv er bilen omtrent halvparten så stor som en menneskelig eggcelle. Lengden på bilen tilsvarer diameteren på fire menneskehår.

Kvae og speil Det er flere revolusjonerende ting med den nye 3D-printeren til Wien-forskerne. For det første er den utrolig rask. Racerbilen blir laget på kun fire minutter, som du kan se i videoen øverst i saken.

3D-PRINTER: Forskerne Jan Torgersen (venstre) og Peter Gruber foran 3D-printeren.
3D-PRINTER: Forskerne Jan Torgersen (venstre) og Peter Gruber foran 3D-printeren. Vis mer

Det får forskerne til ved å bruke en spesiell flytende herdeplast (harpiks) som blir herdet av en lasterstråle som opererer med et et presisjonsnivå på 1000 nanometer. Fokuspunktet til laseren styres gjennom herdeplasten ved bruk av bevegelige speil. Den høye oppløsningen gjør at man kan lage avanserte skulpturer som ikke er større enn sandkorn.

- Inntil vårt gjennombrudd tok det lang tid å lage slike skulpturer. Printerens hastighet pleide å bli målt i millimeter i sekundet, men vår printer klarer å skrive ut fem meter i sekundet, sier Jürgen Stamphfi ved Wien-universitetet.

Universitetet skriver i sin pressemelding at dette er verdensrekord.

Kan brukes i kroppen I tillegg til at forskerne bruker kvae i produksjonsprosessen, var utviklingen av de bevegelige speilene avgjørende.

- Det var helt sentralt at vi forbedret muligheten til å kontrollere speilene, som hele tiden beveger seg svært presist for å oppnå verdensrekordhastighet, sier Jan Torgersen, også ved TU i Wien.

Den mest spennende bruken av den nye teknologien er kanskje i medisinen. Det er mulig å bygge ørsmå stillaser som levende celler kan benytte til å bygge opp vev, skriver universitetet.

For å lese mer om hvordan forskerne laget modellracerbilen, les hele pressemeldingen fra universitetet.

LONDON BRIDGE: Forskerne har også laget en modell av London Bridge. Mellomrommet mellom tårnene er kun 90 mikrometer.
LONDON BRIDGE: Forskerne har også laget en modell av London Bridge. Mellomrommet mellom tårnene er kun 90 mikrometer. Vis mer