Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne billen har vært savnet siden 1800-tallet

Funnet i hemmelig Tønsberg-tre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eremittbillen (Osmoderma coriaceum) - en 3 centimeter svart billeart - er i sommer funnet i Norge for første gang siden 1800-tallet.

Artsdatabanken omtaler funnet av eremittbillen - i et gammelt tre i Tønsberg kommune - som «en biologisk sensasjon», og Direktoratet for naturforvaltning (DN) har vedtatt midlertidig vern av arten.

Det nøyaktige funnstedet hemmeligholdes, for å verne arten mot samlere, får NTB opplyst. I Norsk rødliste 2006 står eremittbillen oppført med betegnelsen RE, det vil si regionalt utdødd. På den globale rødlista er arten oppført som sårbar.

Funnet i Tønsberg er gjort av medlemmer av Norsk Zoologisk Forening, og er dokumentert blant annet med bilder av en bille og en 6 centimeter lang larve.

Eremittbillen lever i den råtne veden på hule trær, spesielt eiketrær, og den trives best i trær som er 150-200 år gamle.

Artsdatabanken skriver at det de siste 20 årene er blitt søkt relativt grundig etter arten i dens antatte leveområder rundt Oslofjorden. Inntil i sommer har letingen vært forgjeves.

(NTB)

LIKER SEG BEST I GAMLE, HULE TRÆR: Artsdatabanken fryder seg over funnet av en billeart de hadde registrert som utdødd i Norge. Foto: Magne Flåten/Artsdatabanken.no
LIKER SEG BEST I GAMLE, HULE TRÆR: Artsdatabanken fryder seg over funnet av en billeart de hadde registrert som utdødd i Norge. Foto: Magne Flåten/Artsdatabanken.no Vis mer
image: Denne billen har vært savnet siden 1800-tallet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!