Denne bjeffende hanen får kineserne til å se rødt: - En skam for landet

Voff, voff, sier hanen i Malaysia.

BJEFFER HANEN? Å se forskjell på en hane og en hund skal i utgangspunktet være en grei oppgave. Ikke for den som har laget denne annonsen. Her sier hanen «voff, voff». Foto: NTB scanpix
BJEFFER HANEN? Å se forskjell på en hane og en hund skal i utgangspunktet være en grei oppgave. Ikke for den som har laget denne annonsen. Her sier hanen «voff, voff». Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over hele verden feirer folk kinesisk nyttår, også kalt vårfestivalen. Den 15 dager lange feiringen avsluttes med en lanternefestival, og i år går kineserne fra hanens år til hundens år.

Likevel viser det seg at det ikke er så lett å skille fjærkre fra pattedyr.

I forbindelse med feiringen av det kinesiske nyttåret, sendte næringsdepartementet i Malaysia ut en gratulasjon på en annonseside i en kinesisk avis i landet. I annonsen står det at de ønsker folk et godt nytt år, skriver BBC.

- Teknisk feil

I stedet for å trykke bilde av en hund, ble et «voff-voff»-sitat og et bilde av en hane med.

- Teknisk feil, forklarer næringsdepartementet årsaken til feilen, skriver BBC.

BBC skriver at feilen har ført til at det spekuleres på om at det var bevisst at det ikke var bilde av en hund i annonsen, i og med at hunder er ansett som «urene dyr» i islamsk tradisjon. Islam er den største religionen i Malaysia.

På Facebook skriver folk at det er «en skam for landet» og «idioti» å bomme på et hund og en hane, skriver BBC.

Den engelskspråklige avisa The Star har intervjuet den malaysisk-kinesiske organisasjonen. De sier at bildet «gjør kineserne sinte».

Dysses ned

Ifølge Reuters blir hundesymbolene dysset ned i hundens år, blant annet for å ikke fornærme det muslimske flertallet. Kinesere utgjør omtrent 23 prosent av befolkningen i Malaysia, skriver nyhetsbyrået. Hvem man skal ta hensyn til, er derfor et delt synspunkt blant innbyggerne i hovedstaden Kuala Lumpur som Reuters har snakket med.

- Malaysia er et flerkulturelt land. Å avvise at kineserne har en hund i kalenderen, er urettferdig, sier Wong Wei-Shen til Reuters.

På kjøpesenteret MyTown i Kuala Lumpur sier markedsføringsansvarlig Christpoher Koh at de bruker hunder på kjøpesenteret i forbindelse med hundens år, men sier at hundemotivet blir dysset ned, og at hunden ikke er hovedobjektet i for eksempel en reklame.

- Det var det samme under grisens år. Malaysiske forhandlere vil som regel ikke sette opp en stor gris som midtpunktet, sier han.

Feires i og utenfor Kina

Hundens år varer fra 16. februar 2018 til 4. februar 2019. Dyrene gris, hund, hane, ape, sau, hest, rotte, okse, tiger, hare, drage, slange følger en 12 års syklus.

Kinesisk nyttår er den viktigste av de tradisjonelle kinesiske helligdagene. Feiringen har fortsatt til tross for at Kina adopterte den vestlige, gregorianske, kalenderen i 1912, samtidig som kineserne også markerer vestlig nyttår.

Kinesisk nyttår feires av kinesere i og utenfor Kina, men også av en rekke andre folkeslag som har vært under innflytelse av kinesisk kultur, slik som mongoler, koreanere og vietnamesere.