Denne ble bygget i Steve Jobs' garasje i 1976. Nå er den solgt for nesten 6 mill.

Svært sjeldent eksemplar.

ET EKSEMPLAR: Dette eksemplaret av en Apple-1-datamaskin er fra en internettauksjon i fjor. En lignende modell ble solgt for rekordsummen 5,9 millioner denne uka. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
ET EKSEMPLAR: Dette eksemplaret av en Apple-1-datamaskin er fra en internettauksjon i fjor. En lignende modell ble solgt for rekordsummen 5,9 millioner denne uka. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Én av få gjenværende av Apples aller første fullutstyrte datamaskin, Apple-1, ble onsdag solgt for en sum på over 5,9 millioner kroner, altså 905 000 dollar.

Salget ble gjort på en Bonhams-auksjon i New York, og det var et Henry Fords organisasjon som kjøpte stykket med datahistorie.

Auksjonshuset hadde forventet en utsalgspris på mellom 300 000 og 500 000 dollar, men da siste bud ble hamra inn, overgikk totalprisen alle forventninger, skriver Reuters.

Det var maskinas hovedkort som var ute for salg, og det var spesielt én ting som skilte seg ut med dette eksemplaret. Man antar nemlig at eksemplaret er én av rundt 50 som ble bygget ac Apple-medgründer Steve Wozniak i nå avdøde Steve Jobs' garasje, skriver Apple-nettstedet Macrumors.

Rundt to hundre modeller av Apple-1 maskina ble bygget i sin tid, og ingen har gått for en så høy pris som denne ukas auksjonsobjekt.

Apple-1 var ingen umiddelbar suksess for de to unge gründerne, og de fikk ikke solgt maskinene selv. Det var først da Paul Terell, eieren av en av verdens første databutikker - The Byte Shop - bestilte 50 eksemplarer og solgte dem for 666,66 1976-dollar (cirka 20 000 norske kroner i dag), salget begynte å ta av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer