Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn Kristian Halvorsen-saken

Denne blodige planken skal ha blitt funnet på to ulike adresser: - Politiet jukset med bevis

Fire betjenter ransaket åstedet fra loft til kjeller. Beslagslista teller 44 gjenstander - men ingen blodig trefjøl.

BLODIG: Hånda til Leif Eide skal ha blitt lagt på denne treplanken da kidnapperne kuttet ham i fingeren. Foto: Politiet
BLODIG: Hånda til Leif Eide skal ha blitt lagt på denne treplanken da kidnapperne kuttet ham i fingeren. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/KARMØY (Dagbladet/Haugesunds Avis): Da kidnapperne brukte kniv på lillefingeren til mannen de hadde hentet med makt fra hans egen bolig i Sveio, la de hånda hans på en plankebit.

Politirapporter forteller at plankebiten senere ble funnet på to forskjellige steder.

- Det er bare mulig dersom politiet har plantet bevis for å trekke meg inn i kidnappingssaken, hevder Finn Kristian Halvorsen (64).

Planken er ett av to hovedpunkt i hans begjæring om gjenopptakelse av kidnappingssaken, der han selv ble dømt til to års fengsel.

Funnet hos «fornærmede»

Boligen i Sveio ble sperret av og undersøkt som et åsted av to tjenestemenn da politiet rykket ut til tomt hus etter nødmeldingen fra den gang 47 år gamle Leif Eide som bodde der.

MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis
MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis Vis mer

Det foreligger i saken ingen rapport fra åstedsundersøkelsen, men tre uker senere sendte en annen politibetjent blodige trefliser fra fjøla til Rettsmedisinsk institutt i Oslo for å få undersøkt om blodet stammet fra 47-åringen.

Han oppga i anmodningen at treplanken er funnet på stuebordet til fornærmede­ - altså i Sveio - av de to tjenestemennene klokka 14 den dagen Eide ble kidnappet.

Gjennomsøkt fra loft til kjeller

Åstedet på Torvastad, der Eide ble holdt i fangenskap, ble også ransaket samme dagen.

Det var der mannen, ifølge hans egen forklaring, ble kuttet i fingeren mens hånda lå på trefjøla.

Fire politibetjenter deltok i ransakingen. I rapporten ble det oppgitt at de gjennomsøkte huset fra kjeller til loft i tre timer og et kvarter.

De fant både flere våpen og mengder av ammunisjon, utstyr med rester av narkotika og masse bildeler som man mistenkte var tyvegods.

Beslagslista teller 44 gjenstander - men ingen plankebit.

Ingen av de fire politimennene som gjennomsøkte åstedet for kidnapping og betydelig voldsutøvelse, har rapportert at det midt på stuebordet skulle ligge ei blodig trefjøl.

Dagen etterpå var politiet tilbake på åstedet med to andre politibetjenter. Nå ble det tatt ytterligere sju beslag; musikkutstyr, fotoapparat og en påhengsmotor.

Men fremdeles ingen plankebit.

Halvorsen kom

Den 26 år gamle mannen som bodde der, ble pågrepet i Sveio da bilen hans ble stoppet og politiet fant den kidnappede mannen i bilens lasterom. I løpet av kvelden og natta ble han avhørt i fire timer, uten at plankebiten ble nevnt.

I dette avhøret fortalte 26-åringen at Eide, under oppholdet på Torvastad, hadde gitt dem ei liste med navn på personer som hadde noe å gjøre med verktøytyveriet fra Finn Halvorsen.

26-åringen har forklart at han ringte Halvorsen for å fortelle dette.

Samtidig ba han Halvorsen om hjelp til å reparere dekket på bilen sin, som hadde punktert i løpet av dagen.

Finn Halvorsen kom derfor ut til Torvastad mens den kidnappede mannen ennå befant seg der.

26-åringen forklarte også at Halvorsen gikk inn i stua og fikk opplysningene om verktøytyveriet direkte fra mannen. 26-åringen sa samtalen foregikk på en «gemyttlig og rolig måte».

- Svært sint

En politimann hentet 26-åringen inn til nytt avhør to døgn senere. I dette avhøret forklarte han at volden mot Eide økte etter at Finn Halvorsen kom til leiligheten, at Halvorsen var svært sint og at han var med på å beordre mannens hånd lagt ned på planken.

Finn Halvorsen har til dags dato benektet at han beordret, var kjent med eller var tilstede under voldsutøvelsen mot Leif Eide.

I dette avhøret forklarte 26-åringen at han mente plankebiten lå igjen på Torvastad.

Da to nye betjenter klokka halv ni på søndagskvelden tok med seg 26-åringen fra arresten til hans hjem, skal de ha funnet plankebiten liggende på stuebordet, ifølge deres rapport.

Den samme plankebiten, som ifølge en annen politirapport, var funnet i Sveio allerede tre dager tidligere.

- En umulighet

- Jeg opplever plankebeviset som en umulighet. En feil må ha skjedd, sier sorenskriver Knut Gramstad etter å ha sett gjennom dokumentene i saken.

Som leder for domstolen som i første instans dømte Finn Halvorsen for kidnappingen, har han på vegne av Halvorsen ført i pennen et vedlegg til en begjæring om gjenopptagelse av saken, hvor bevisene blir gjennomgått.

- Som sorenskriver har jeg nok ikke plikt til å bistå i gjenopptakelsesspørsmål, men jeg følte et ansvar eller en moralsk plikt til å hjelpe ham med begjæringen, sier Gramstad og fortsetter:

- Alt han har lagt fram for meg er veldokumentert, så det som står i dette vedlegget som jeg har skrevet, er tuftet på dokumentasjon. Og det er noe som ikke stemmer med det. Det er påtakelig at politiet skulle ha plantet bevis - jeg vet ikke om det er det jeg tror, og det trenger ikke jeg spekulere på - men det er noe merkelig ved det, sier Gramstad.

- Forvekslet dokumenter

Politiadvokat Odd E. Nesse, som var aktor i kidnappingssaken, ser en mulig forklaring på det umulige plankebeviset.

Overfor Dagbladet og Haugesunds Avis sier Nesse at han tror politimannen som tre uker etter kidnappingen sendte prøver av fjøla til Rettsmedisinsk Institutt i Oslo for undersøkelser, rett og slett har forvekslet ransakingsrapporter når han har gått gjennom dokumentene.

Det samme også da han enda en måned senere la et bilde av planken inn i saksbunken.

Det finnes imidlertid ingen rapporter fra verken ransaking eller åstedsundersøkelse i fornærmedes bolig i Sveio.

Klokka 14.00 var heller ikke ransakingen på siktedes bolig på Karmøy påbegynt, og den ble gjennomført av helt andre tjenestemenn enn de oppgitte.

De fant heller ikke noen blodig planke midt på stuebordet. Den ble først påvist av husets eier tre dager etterpå, klokka 21.34.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!