JA TIL MARIHUANA: Borgermester i Amsterdam, Eberhard van der Laan, mener det vil virke mot sin hensikt å innføre et forbud mot marihuana og hasj. Foto: EPA/REUTERS
JA TIL MARIHUANA: Borgermester i Amsterdam, Eberhard van der Laan, mener det vil virke mot sin hensikt å innføre et forbud mot marihuana og hasj. Foto: EPA/REUTERSVis mer

Denne borgermesteren nekter å innføre forbud mot hasj og marihuana

- Ville ført til ran, bråk og mindre kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny lov som hindrer turister i å røyke hasj og marihuana på såkalte coffeeshops trådte i kraft flere steder i Nederland allerede i mai i år.

Etter planen skulle det samme forbudet innføres i resten av landet 1. januar, men det kommer nå ikke til å skje.

Dermed kan hvem som helst forsatt reise til Amsterdam for å ta seg en blås med stoffet som er ulovlig i de fleste andre land i verden.

Etter at de konservative tapte valget tidligere i år, har mer liberale politikere bestemt at det er opp til lokale myndigheter å avgjøre om turister får rulle seg en joint.

Alle skal få Ordfører i Amsterdam, Eberhard van der Laan, har et klart budskap til alle som bekymret seg over forbudet: Alle skal få.

Til avisen De Volkskrant sier ordføreren at et forbud vil virke mot sin hensikt.

- Dersom et forbud hadde blitt innført, ville turister svermet over hele byen for å lete etter stoffet. Dette ville igjen ført til flere ran, bråk om falsk marihuana og ingen kontroll over kvaliteten på stoffet på markedet. Alt vi har jobbet for ville blitt ødelagt, sier ordføreren.

Rundt 1,5 millioner mennesker reiser til den nederlandske hovedstaden årlig for å benytte seg av den liberale hasj-politikken.

Det er omtrent en tredjedel av alle Amsterdams turister.

Debatt Det har i lengre tid pågått en opphetet debatt rundt temaet, hvor konservative politikere mener at et forbud ville redusere bruken av narkotika i landet.

Tilhengere av den liberale politikken har argumentert med at et forbud ville ført til at kriminelle gjenger hadde tjent massevis av penger, og at det samtidig blir fravær av kvalitetskontroll.

I tillegg ville et forbud skadd turistnæringen enormt og mange ville mistet jobbene sine.

Det finnes i dag rundt 750 coffeshops i Nederland, hvorav 220 av disse holder til i Amsterdam.

Mange av coffeeshoppene ligger i nærheten av Red Light District, hvor også prostitusjon er lovlig.