Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne butikken får ikke selge alkohol fra mandag

Tre medarbeidere har strøket til prøven i ølsalg.

UTEN ØLSALG: Rema 1000 på Moflata i Skien må klare seg uten skjenkebevilling i to uker fra og med mandag, ifølge kommunens vedtak. Foto: GOOGLE STREET VIEW
UTEN ØLSALG: Rema 1000 på Moflata i Skien må klare seg uten skjenkebevilling i to uker fra og med mandag, ifølge kommunens vedtak. Foto: GOOGLE STREET VIEW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra og med førstkommende mandag mister Rema 1000-butikken på Moflata i Skien retten til å selge øl i to uker. Årsak: På åtte måneder har ikke butikksjefen klart å skaffe til veie en stedfortreder som er godkjent for ølsalg, skriver Varden.

- Dette er veldig kjedelig og høyst beklagelig. Det har vært en glipp, og det er mitt ansvar, sier butikksjef og innehaver Stein Lysthaug til Dagbladet.

Stikkprøve Alkoholloven krever at butikksjefen og minst én stedfortreder er godkjent for ølsalg. Rent praktisk oppnår man dette ved å ta kunnskapsprøven i alkoholloven, populært kalt ølprøven. Lysthaug har sendt tre personer, herunder sin nestkommanderende og dennes stedfortreder, på kurs - men ingen har bestått.

Skien kommune oppdaget ved en stikkprøve i fjor at butikkens tidligere nestleder hadde sluttet, og at ingen ny stedfortreder med bestått ølprøve var på plass. Dermed kontaktet de Lysthaug og påla ham å ordne opp. Åtte måneder seinere er dette ennå ikke gjort, og kommunen trekker dermed ut pluggen for ølsalget.

- Jeg ble gjort oppmerksom på dette for en stund siden - men det gikk i glemmeboka, sier den ulykkelige butikksjefen, som nå vil gå glipp av betydelige inntekter fra ølsalget.

Lysthaug understreker at han nå jobber med saken.

- Jeg har meldt opp en stedfortreder til prøven i neste uke. Dessuten er Remas regionkontor i kontakt med kommunen, så jeg håper på det beste, sier han.

- Helt spesielt Eva Ulvin, bevillingsansvarlig i Skien kommune, levner Lysthaug lite håp om å få beholde ølsalget.

- Det skal svært spesielle omstendigheter til for å få omgjort dette vedtaket, sier hun til Dagbladet.

Ulvin sier saken med Rema 1000 på Moflata er helt spesiell, og kan ikke huske sist kommunen gikk til det drastiske skritt å inndra en salgsbevilling.

- Dette skjer heldigvis ikke ofte, understreker hun.

Hun synes videre Lysthaug har hatt rikelig anledning til å unngå situasjonen han nå har havnet i.

- Han har hatt veldig god tid på seg. Vi ga pålegg om å ordne opp i dette allerede i fjor sommer, og har gjort forsøk på å oppnå en dialog. Nå forventer vi at han raskt får dette på plass, understreker hun.

Ikke oppsettende virkning Ulvin sier hun hittil ikke er blitt kontaktet av Remas regionkontor. Det er uansett ikke aktuelt med såkalt oppsettende virkning - at butikken får lov til å selge øl så lenge en klage er til behandling.

Bevillingssjefen opplyser at ølprøven bl.a. inneholder spørsmål om praktiske ting ved ølsalg, som hvilke personer man avkrever legitimasjon, salgstider og rutiner for tildekking.

- Hvis man leser, går det greit, sier hun.

Lysthaug driver Rema-butikken som franchisetaker. Remas direktør for region Vestre Østland, May Britt Østby, sier til Varden at hun omgående vil be om et møte med kjøpmannen.

- Dette er ikke bra nok for Rema. Vi må finne ut hvor det har sviktet, sier hun til lokalavisa.

Hele Norges coronakart