IKKE HER, NEI: Myndighetene i Zürich ønsker å fjerne gateprostitusjonen fra sentrum og har etter en lokal folkeavstemning vedtatt bygging av skur de håper vil tiltrekke seg kunder etter drivein-prinsippet. Foto: NTB Sanpix / REUTERS / Arnd Wiegmann
IKKE HER, NEI: Myndighetene i Zürich ønsker å fjerne gateprostitusjonen fra sentrum og har etter en lokal folkeavstemning vedtatt bygging av skur de håper vil tiltrekke seg kunder etter drivein-prinsippet. Foto: NTB Sanpix / REUTERS / Arnd WiegmannVis mer

Denne byen bygger egne sex-skur

Zürich går nye veier for å få prostitusjonen vekk fra sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lokale myndigheter i Zürich har godkjent en oppsiktsvekkende plan som innebærer at det skal bygges skur for prostitusjon. Det er i hvert fall hva byrådet - ifølge The Daily Telegraph - håper de planlagte «boksene» skal tiltrekke seg.

Det skal være snakk om enkle, garasjeliknende skur, plassert på rekke og rad i et av byens gamle industriområder.

Etter planen skal skurene stå ferdig i august neste år. De skal ifølge avisa bygges med vegger og tak, og være spesielt egnet for drive-in-prostitusjon.

Folkets vilje Det noe utradisjonelle tiltaket er et resultat av folket vilje. Den engelskspråklige avisa The Local meldte i fjor at spørsmålet skulle avgjøres i en lokal folkeavstemning. Nå har flertallet talt. Og de støtter puleskur.

I Sveits har det vært debatt om dette, men ikke først og fremst om prostitusjon som sådan. Det viktigste i debatten har vært hvorvidt det er riktig at offentlige midler skal benyttes til å gjennomføre tiltaket.

- Prostitusjon er et privat forhold og bør ikke støttes med offentlig midler, uttalte Ruth Anhorn i Swiss People?s Party (SVP).

Tilrettelagt for biler Lokale myndigheter har planlagt en kapasitet for 30 prostituerte, og håper de i framtida heller vil møtes i slike skur enn i byens gater. Skurene er derfor spesielt tilrettelagt for biler, noe byens sentrum ikke er.

- Ved å flytte prostitusjonen fra gata og til et privat område i en gammel industribydel, gir det oss muligheten til å definere reglene for prostitusjonen, sier Michael Herzig i departementet for sosial velferd til Sveitsisk radio.

Byggingen sammenfaller i tid med en omfattende lovendring knyttet til prostitusjon i den sveitsiske byen. Kjøp og salg av seksuelle tjenester vil bli forbudt i deler av byen. Lovendringen kommer etter klager fra kvinner som har følt seg trakassert i sentrumsgatene.
Må kjøpe forsikring For å kunne benytte seg av slike puleskur skal de prostituerte pålegges medisinsk forsikring. De må også kjøpe en lisens for cirka 250 kroner. Daily Telegraph skriver at garasjeskurene vil bli regulert av en billettmaskin som styrer tilgjengeligheten. 

Herzig skal ha uttalt at puleskur vil heve standarden på det heller triste industriområdet. Hva som er mest trist, er det derimot delte meninger om.

- Kvinnene vil være bedre beskyttet mot angrep og som forretningsmodell er det bedre for dem. Med kvinnene plassert rett ved boksene, slipper de reisetid, sier Herzig.

Lokale myndigheter tror også garasjene vil appellere til kunder som ønsker anonymitet.