Denne byen er IS' hovedkvarter og her skal organisasjonens beryktede leder oppholde seg

al-Raqqa er blitt en meget viktig brikke for terrororganisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byen al-Raqqa nordøst i Syria, er Den islamske staten, IS' (tidligere ISIL) hovedkvarter i Syria. Byen med like i underkant av 200 000 innbyggere er blitt en sentral og viktig brikke for organisasjonen til deg ubestridte IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi (43) fra Irak.

Raqqa var den første byen IS' tok over, og mye av grunnen til at byen er så sentral, ligger i at Baghdadi angivelig skal skjule seg der, melder flere utenlandske medier. 

Klappjakt Den strategisk smarte IS-lederen har styrt terrororganisasjonen siden 2010 og kun al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri har i USA en høyere dusør knyttet til sin person. Amerikanske myndighter har utlovet en belønning på ti millioner dollar for informasjon som kan lede til Baghdadis død eller arrestasjon.

Flere journalister som har jobbet tett med denne saken tror at IS svekkes betraktelig dersom Baghdadi blir drept eller pågrepet.

- IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi gjemmer seg trolig i al-raqqa. Faller al-Raqqua faller IS, skriver blant andre svenske Expressens erfarne utenriksjournalist Kassem Hamadé på Twitter.

Ifølge International Business Times er ISIL blitt verdens rikeste terrororganisasjon. Gruppa kontrollerer store områder i Irak og Syria, og stedene som terrororganisasjonen har tatt over drives av sharialover.

Den islamske stat har flere ganger lagt ut bilder på sosiale medier av avkappede hoder festet på gjerder i Raqqa i Syria, samt korsfestede menn.

Sjelden uttalelse Tirsdag 1. juli kom al-Baghdadi med en sjelden offisiell uttalelse, i anledning begynnelsen av høytiden ramadan.

Ifølge Reuters erklærte han at det var muslimers plikt «å flytte til islams hus». Dette var hans første offentlige uttalelse siden IS erklærte opprettelsen av et kalifat, som de anser at nå dekker store deler av Syria og Irak. 

Baghdadi maner samtidig krigere verden over til å hevne «forbrytelser begått mot muslimer». 

- Det finnes ikke noen bedre innsats i denne velsignede måned enn hellig krig på Guds vei - omfavn derfor denne endringen og kjemp for Guds religion gjennom jihad, skal Baghdadi angivelig ha sagt i et lydopptak.

Stadig mektigere Rundt 50 nordmenn og personer med norsk tilknytning skal nå kjempe for jihad i Syria eller Irak, og totalt skal omkring 70 nordmenn ha vært i Syria.

Den islamske stat er nå en av verdens mektigste og rikeste jihadistgrupper. Gruppa har på kort tid tatt over store områder i Syria og Irak. Der er de kjent for sine særdeles brutale fremgangsmåter, og beskyldes for både massedrap, korsfestelser og drap på fremmedkrigere som vil reise hjem.

Selv om Den islamske stat hovedsakelig ledes av irakere, med den fryktede Abu Bakr al-Baghdadi som øverste leder, spiller også nordmenn en viktig rolle i gruppas terrorvirksomhet.

Størsteparten av norsktilknyttede jihadister i Syria kjemper med Den islamske stat. Spesielt skal ha én nordmann ha en større rolle i terrorgruppas PR-apparat. Norske Bastian Vasquez (24) fra Skien ble terrorsiktet av PST tidligere i juli, etter han stilte opp i en PR-video hvor han smilende kommenterte viste fram fanger og sprengningen av en politistasjon på grensa mellom Syria og Irak.

Dette er IS' mål IS ønsker kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak.

Denne nye staten ligger over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette er et mye større område enn det al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da de på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

De erobrede områdene skal underlegges sharia-lover. Dagbladet har flere ganger skrevet om nordmenn som har kjempet for IS i Syria, og nå kan nordmenn også være involvert i IS' kamper i Irak.