WAYNE'S WORLD: Wayne Derk (73) driver butikken Wayne's World odds and ends i Shamokin. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpix
WAYNE'S WORLD: Wayne Derk (73) driver butikken Wayne's World odds and ends i Shamokin. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpixVis mer

Denne byen er så fattig at de måtte kutte oppvarmingen i rådhuset

Tøffe tider i «rustbeltet» i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille byen Shamokin, midt i det amerikanske «rustbeltet», er en av en lang rekke byer i delstaten Pennsylvania som vurderer å kaste inn håndkle, erklære at de er ute av stand til å betale regningene sine og settes under (del)statlig tilsyn.

Nyhetsbyrået Reuters har besøkt byen, og rapporterer at byen med 7000 innbyggere har 800 000 dollar i ubetalte regninger, at de ikke kan få lån av noen banker og at gassen som brukes til å varme opp rådhuset i byen midlertidig ble slått av i april, for å spare penger.

FLASSER AV: Skiltet trenger et strøk med maling. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpix
FLASSER AV: Skiltet trenger et strøk med maling. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpix Vis mer

Shamokin vil nå, noe motvillig, bli del av Act 47, en ordning som ble introdusert i delstaten da den amerikanske stålindustrien begynte å slite på 70- og 80-tallet.

De gir fra seg litt selvstyrerett, mot at de blant annet får noen skattefordeler. Det er en ordning som er ment å være midlertidig. Men ifølge Reuters har bare 7 av de 27 byene som har meldt seg inn, klart å melde seg ut igjen. Enkelte politikere ønsker nå tiltak for å få byene raskere tilbake til «normalstatus», og ifølge avisa The Morning Call diskuteres det en «dødsstraff» og at delstaten da overtar budsjettansvaret.

ORDFØRER: Bill Milibrand (54) har vært i jobben i fire måneder. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpix
ORDFØRER: Bill Milibrand (54) har vært i jobben i fire måneder. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpix Vis mer

- Vi ønsker å forhindre at de blir en del av programmet. Men hvis de ender der, må vi ha en strategi for å få dem ut igjen senere, sier den demokratiske senatoren Rob Teplitz.

Han ønsker seg en maksgrense på fem eller åtte år, og at trusselen om total overføring til delstaten vil kunne føre til at politikerne tør å ta upopulære avgjørelser for å få budsjettene i balanse.

KULLDISTRIKT: Reuters besøkte byen tidligere denne måneden. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpix
KULLDISTRIKT: Reuters besøkte byen tidligere denne måneden. Foto: REUTERS / Mark Makela / NTB scanpix Vis mer